Служебното правителство се опитва да върне "Газпром" като основен доставчик на газ за България, като с това не само рискува да остави страната без сигурни доставки през зимата, но и я постававя отново в зависимост от Кремъл. Това се казва в позиция на "Демократична България" (ДБ) по повод вчерашното решение на кабинета да поръча само един от договорените седем танкера с втечнен природен газ.

От обединението посочват, че по този начин правителството "се опитва да заблуди българските граждани" с цел да да се създаде разбиране, че няма други алтернативи и "накрая да се принудим да се обвържем отново с “Газпром”. Те обвиняват кабинета, съставен от президента Румен Радев, че в последните седмици е "проточил" преговорите с Турция за осигуряване на терминали за втечнен газ, през които да се доставят количествата от американската фирма Cheniere.

Вчера енергийният министър Росен Христов обяви, че кабинетът ще купи само един от танкерите с втечнен газ от американската компания "Шиниър", като количеството ще покрие една трета от нуждите на България за октомври. Министърът съобщи, че товарът на двата танкера, договорени за ноември и декември, няма да бъде купен, защото трябва да бъдат платени над 10 млн. евро за осигуряването на място за разтоварване.

България ще купи само един танкер с LNG за октомври България ще купи само един танкер с LNG за октомври

Според "Демократична България" е нужно да се сключи договор за следващите 12 месеца за доставките, за да се гарантира потреблението в България дори при пълно спиране на руския газ за Европа тази зима.

"С действията и бездействието си служебният кабинет връзва ръцете и на следващото редовно правителство, което може да заработи най-рано в началото на ноември. То няма да има достатъчно време да договаря количества газ за попълване на дефицита при вече започнал зимен сезон и по-тежки пазарни условия", се казва в изявлението.

Политическото обединение отправя призив към управляващите да предприемат действия по казуса с доставките - сред които са да се сключи споразумение с Турция за междусистемно свързване, да се запазят слотове за гръцкия терминал за ноември и декември и да се подготви план за компенсиране на битовите потребители и на бизнеса заради високите цени на газа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер

Директорът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен 3 дни след изборите

Даскалов: "Връщането на старите корупционни схеми започна"