Снимка: © Булевард България

"Демократична България" ще настоява за преговори с коалиционните партньори за пренаписване на управленската програма на кабинета, така че в нея да бъде заложено "премахване на руското влияние в България". 

"Скъсването с Путиновия модел и влияние в България, означава страната решително да излезе от блатото. Означава реална борба с корена на корупцията. Означава истинско оздравяване на институциите. Означава амбициозна модернизация и отприщване на потенциала за икономическо развитие. В този труден момент, ние имаме епохален шанс да освободим България от най-тежките и упорити обременености, които спъваха нейния напредък", се казва в декларацията на ДБ. 

Сред мерките, които ДБ предлага, са включени "нулева зависимост на българския енергиен сектор от Русия", "подготовка за възможно поемане на контрол върху различни активи на "Лукойл България", "забрана за използване на символите на Путинския режим и руската агресия в Украйна", "проследяване, контролиране и осветяване на финансови потоци от руски източници, включително насочени към медии и политически и обществени организации в България", както и  прилагане на принципа за пропорционалност в числеността на българската мисия в Москва и руската - в София до края на 2022 г. 

От ДБ искат българският парламент да ускори приемането на антикорупционното законодателство и да разработи собствени мерки за налагане на санкции спрямо руски институции, компании или физически лица - включително възможност за одържавяване на стратегически обекти, които в момента са контролирани от Русия или близки с Путин лица

Специално внимание се обръща на "Лукойл" с настояване да се създаде прозрачно ценообразуване и прилагане на мерки за събиране на неплатени данъци. Настоява се още за гарантиране на "реален достъп до данъчно-акцизните складове за всички оператори с цел осигуряване на по-ниски цени на горивата". 

ДБ предлагат още лустрация и проверка за лоялност на всички служители на специалните служби в България, повишаване на разходите за отбрана и модернизация на армията и др. 

От дясната коалиция критикуват партньорите си за това, че "затъват в дребни свади, колебания и неефективност", а президента Румен Радев - за това, че "внушава страх и примиренчество пред лицето на руската заплаха", вместо да съдейства за съпротива срещу чуждото влияние. 

"Считаме, че премахването на руското влияние в страната ни следва да бъде заявено като основна наша задача и като водещ критерий за оценка на работата на управлението, коалиционното мнозинство и Народното събрание като цяло, и, съответно, на смисъла на тяхното съществуване", казват от ДБ. 

Декларацията завършва с твърдение, че условията на ДБ не са "ултиматум или заплаха" за властта, но се настоява, че след избухването на войната в Украйна програмните приоритети трябва да се променят. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне