ДБ постави условие за бъдещето на кабинета: Премахване на руското влияние в България Снимка: © Булевард България

"Демократична България" ще настоява за преговори с коалиционните партньори за пренаписване на управленската програма на кабинета, така че в нея да бъде заложено "премахване на руското влияние в България".

"Скъсването с Путиновия модел и влияние в България, означава страната решително да излезе от блатото. Означава реална борба с корена на корупцията. Означава истинско оздравяване на институциите. Означава амбициозна модернизация и отприщване на потенциала за икономическо развитие. В този труден момент, ние имаме епохален шанс да освободим България от най-тежките и упорити обременености, които спъваха нейния напредък", се казва в декларацията на ДБ.

Сред мерките, които ДБ предлага, са включени "нулева зависимост на българския енергиен сектор от Русия", "подготовка за възможно поемане на контрол върху различни активи на "Лукойл България", "забрана за използване на символите на Путинския режим и руската агресия в Украйна", "проследяване, контролиране и осветяване на финансови потоци от руски източници, включително насочени към медии и политически и обществени организации в България", както и прилагане на принципа за пропорционалност в числеността на българската мисия в Москва и руската - в София до края на 2022 г.

От ДБ искат българският парламент да ускори приемането на антикорупционното законодателство и да разработи собствени мерки за налагане на санкции спрямо руски институции, компании или физически лица - включително възможност за одържавяване на стратегически обекти, които в момента са контролирани от Русия или близки с Путин лица.

Специално внимание се обръща на "Лукойл" с настояване да се създаде прозрачно ценообразуване и прилагане на мерки за събиране на неплатени данъци. Настоява се още за гарантиране на "реален достъп до данъчно-акцизните складове за всички оператори с цел осигуряване на по-ниски цени на горивата".

ДБ предлагат още лустрация и проверка за лоялност на всички служители на специалните служби в България, повишаване на разходите за отбрана и модернизация на армията и др.

От дясната коалиция критикуват партньорите си за това, че "затъват в дребни свади, колебания и неефективност", а президента Румен Радев - за това, че "внушава страх и примиренчество пред лицето на руската заплаха", вместо да съдейства за съпротива срещу чуждото влияние.

"Считаме, че премахването на руското влияние в страната ни следва да бъде заявено като основна наша задача и като водещ критерий за оценка на работата на управлението, коалиционното мнозинство и Народното събрание като цяло, и, съответно, на смисъла на тяхното съществуване", казват от ДБ.

Декларацията завършва с твърдение, че условията на ДБ не са "ултиматум или заплаха" за властта, но се настоява, че след избухването на войната в Украйна програмните приоритети трябва да се променят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024