ДБ постави условие за бъдещето на кабинета: Премахване на руското влияние в България Снимка: © Булевард България

"Демократична България" ще настоява за преговори с коалиционните партньори за пренаписване на управленската програма на кабинета, така че в нея да бъде заложено "премахване на руското влияние в България".

"Скъсването с Путиновия модел и влияние в България, означава страната решително да излезе от блатото. Означава реална борба с корена на корупцията. Означава истинско оздравяване на институциите. Означава амбициозна модернизация и отприщване на потенциала за икономическо развитие. В този труден момент, ние имаме епохален шанс да освободим България от най-тежките и упорити обременености, които спъваха нейния напредък", се казва в декларацията на ДБ.

Сред мерките, които ДБ предлага, са включени "нулева зависимост на българския енергиен сектор от Русия", "подготовка за възможно поемане на контрол върху различни активи на "Лукойл България", "забрана за използване на символите на Путинския режим и руската агресия в Украйна", "проследяване, контролиране и осветяване на финансови потоци от руски източници, включително насочени към медии и политически и обществени организации в България", както и прилагане на принципа за пропорционалност в числеността на българската мисия в Москва и руската - в София до края на 2022 г.

От ДБ искат българският парламент да ускори приемането на антикорупционното законодателство и да разработи собствени мерки за налагане на санкции спрямо руски институции, компании или физически лица - включително възможност за одържавяване на стратегически обекти, които в момента са контролирани от Русия или близки с Путин лица.

Специално внимание се обръща на "Лукойл" с настояване да се създаде прозрачно ценообразуване и прилагане на мерки за събиране на неплатени данъци. Настоява се още за гарантиране на "реален достъп до данъчно-акцизните складове за всички оператори с цел осигуряване на по-ниски цени на горивата".

ДБ предлагат още лустрация и проверка за лоялност на всички служители на специалните служби в България, повишаване на разходите за отбрана и модернизация на армията и др.

От дясната коалиция критикуват партньорите си за това, че "затъват в дребни свади, колебания и неефективност", а президента Румен Радев - за това, че "внушава страх и примиренчество пред лицето на руската заплаха", вместо да съдейства за съпротива срещу чуждото влияние.

"Считаме, че премахването на руското влияние в страната ни следва да бъде заявено като основна наша задача и като водещ критерий за оценка на работата на управлението, коалиционното мнозинство и Народното събрание като цяло, и, съответно, на смисъла на тяхното съществуване", казват от ДБ.

Декларацията завършва с твърдение, че условията на ДБ не са "ултиматум или заплаха" за властта, но се настоява, че след избухването на войната в Украйна програмните приоритети трябва да се променят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023