Депутатите от "Демократична България" внесоха свой проект за въвеждане на зеления сертификат като условие за достъп до сградата на парламента. 

Предложението е направено малко след като мнозинството отхвърли идеята на ГЕРБ това да се прокара през промени в правилата за дистанционно участие на карантинираните депутати. 

Текстът на ДБ, който е подписан от Александър Симидчиев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и др., е решение за приемане на нови условия за достъп до сградите на НС в условията на извънредна епидемична обстановка. 

В тях се посочва, че достъпът на всички лица в парламентарните сгради се извършва само със зелен сертификат или с отрицателен бърз антигенен тест, проведен на входа на съответната сграда. 

Бързите тестове, според ДБ, трябва да са безплатни за депутатите, сътрудниците им, сътрудниците на парламентарните групи, служителите на администрацията на Народното събрание и представителите на медиите. 

Разходите по тях трябва да се поемат от бюджета на парламента. Хората, които вече са се тествали в рамките на деня, ще могат да бъдат допускани повторно. Администрацията на НС ще трябва да съхранява данните за проведените изследвания в съответствие с правилата за защита на личните данни, и да ги унищожава в края на деня. 

По-рано днес ДБ гласува "въздържал се" при гласуването на текстовете на ГЕРБ с мотива, че групата е категорично "за" задължителните сертификати, но не подкрепя формулировката, внесена от Асен Балтов през правилата за дистанционно гласуване. 

В нея се предвиждаше депутатите без сертификат да бъдат приравнени към тези под карантина заради Covid-19 по отношение на правото им да участват в заседанията на Народното събрание по видеоконферентна връзка. 

Докато карантинираните депутати могат да ползват тази опция, защото нямат право да напускат домовете си, в обсъжданите правила и предложенията на ГЕРБ не се включваше изрична забрана за депутати без Covid-сертификат да присъстват в сградата на парламента или в пленарната зала. Въпросът "за и против" сертификатите обаче погълна целия дебат в залата, който се води в продължение на два работни дни. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония