ДБ внесоха свой проект за Covid-сертификата като условие за достъп до Народното събрание

Депутатите от "Демократична България" внесоха свой проект за въвеждане на зеления сертификат като условие за достъп до сградата на парламента.

Предложението е направено малко след като мнозинството отхвърли идеята на ГЕРБ това да се прокара през промени в правилата за дистанционно участие на карантинираните депутати.

Текстът на ДБ, който е подписан от Александър Симидчиев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и др., е решение за приемане на нови условия за достъп до сградите на НС в условията на извънредна епидемична обстановка.

В тях се посочва, че достъпът на всички лица в парламентарните сгради се извършва само със зелен сертификат или с отрицателен бърз антигенен тест, проведен на входа на съответната сграда.

Бързите тестове, според ДБ, трябва да са безплатни за депутатите, сътрудниците им, сътрудниците на парламентарните групи, служителите на администрацията на Народното събрание и представителите на медиите.

Разходите по тях трябва да се поемат от бюджета на парламента. Хората, които вече са се тествали в рамките на деня, ще могат да бъдат допускани повторно. Администрацията на НС ще трябва да съхранява данните за проведените изследвания в съответствие с правилата за защита на личните данни, и да ги унищожава в края на деня.

По-рано днес ДБ гласува "въздържал се" при гласуването на текстовете на ГЕРБ с мотива, че групата е категорично "за" задължителните сертификати, но не подкрепя формулировката, внесена от Асен Балтов през правилата за дистанционно гласуване.

В нея се предвиждаше депутатите без сертификат да бъдат приравнени към тези под карантина заради Covid-19 по отношение на правото им да участват в заседанията на Народното събрание по видеоконферентна връзка.

Докато карантинираните депутати могат да ползват тази опция, защото нямат право да напускат домовете си, в обсъжданите правила и предложенията на ГЕРБ не се включваше изрична забрана за депутати без Covid-сертификат да присъстват в сградата на парламента или в пленарната зала. Въпросът "за и против" сертификатите обаче погълна целия дебат в залата, който се води в продължение на два работни дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024