ДБ залага на нов опит за кабинет с мандат на ПП и поиска време от Румен Радев

Лидерите на "Демократична България" се надяват да се стигне до ново парламентарно мнозинство около кабинет, излъчен с мандата на "Продължаваме промяната", и призоваха Румен Радев да "даде достатъчно време на политическия процес, съобразено с натоварения дневен ред на парламента", вместо да бърза с консултациите.

"Независимо от всичко, първият мандат е този, който продължава да е най-натоварен с очаквания за отваряне на нова страница в българския политически процес. Важно е да се продължи фокуса върху съдебната реформа и да има широко съгласие за нейното провеждане. Не мисля, че кабинетът е основният фактор за забавянето - то се случи в парламента, който не може да формулира приоритети и да ги придвижва", каза Христо Иванов по време на консултациите в президентството.

Малко преди това Радев изтъкна ролята на ДБ в поддържането на темата за нужда от съдебна реформа, но обвини кабинета в това, че е допуснал тя да изпадне от фокус.

Иванов описа като проблемен аспект на кризата в НС това, че всяко политическо решение се възприема "твърде лично" от представителите на партиите, които се оказват неспособни да водят разговор по важни теми независимо от личните си отношения.

"Способността ни да се фокусираме върху общи приоритети независимо от емоции и други фактори се оказа много ниска. Скептичен съм, че нови избори ще ни дадат решение. Българската политическа класа не знае как да си говори, как да идентифицира приоритети и да застава зад тях. Това за мен е самостоятелен източник на нестабилност в България", каза той.

"Обществото е крайно разделено на окопи и лагери. Който се заеме с мисията да търси консенсус за съставяне на кабинет или реформи, ще е много смел човек и поема голям риск. Някой трябва да се нагърби с това бреме да търси съгласие", беше коментарът на Владислав Панев ("Зелените").


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петьо Петров - Еврото е в "близка на нас страна", според СДВР

Любена Павлова е "свързващото звено" на групите на Еврото и Нотариуса

09:15 - 22.02.2024
Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024
Важно днес

Почиташ паметта на Навални - привикват те за военна служба

Москва е разпоредила идентифициране на всички, който отдават почит на опозиционера след смъртта му

15:02 - 21.02.2024