Делото "Белене" влезе в съда, но без обвинение срещу Делян Добрев

Голямото дело за безстопанственост в проекта за АЕЦ "Белене" е влязо в съда, но само двама от тримата обвиняеми бивши министри са включени в него - Румен Овчаров и Петър Димитров (БСП). Бившите директори на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков също са изправени пред съд.

Липсващият от обвинителния акт е бившият министър от първия кабинет на ГЕРБ Делян Добрев, който беше депутат от управляващото мнозинство до пролетта на 2019 г.

Това, което прави впечатление, е и решението на прокуратурата да не публикува официално прессъобщение за внасянето на обвинението в съда, независимо че делото е с висок обществен интерес и че се разследва повече от четири години.

В. "Сега" цитира служители на пресцентъра на прокуратурата, според които материалите срещу Делян Добрев са отделени и изпратени в Специализираната прокуратура. Основното дело срещу Овчаров и Димитров се води от Софийската градска прокуратура.

Според тяхната информация "Добрев няма повдигнато обвинение". През ноември 2016 г. обаче тогавашният депутат от ГЕРБ беше привлечен като обвиняем заради това, че не е разпоредил спиране на плащания към консултанта на "Белене" въпреки решението на правителството за спиране на проекта. Наложена му беше мярка за неотклонение "подписка".

Тогава Добрев коментира, че "някой се опитва да го пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров", макар че собственият му подпис стои под предложението за спиране на втора атомна централа.

"Никой не иска да се крие, делото ще е публично в съда", казват от прокуратурата на въпроса защо внасянето на делото в съда не е оповестено публично.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024