Делото "Белене" влезе в съда, но без обвинение срещу Делян Добрев

Голямото дело за безстопанственост в проекта за АЕЦ "Белене" е влязо в съда, но само двама от тримата обвиняеми бивши министри са включени в него - Румен Овчаров и Петър Димитров (БСП). Бившите директори на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков също са изправени пред съд.

Липсващият от обвинителния акт е бившият министър от първия кабинет на ГЕРБ Делян Добрев, който беше депутат от управляващото мнозинство до пролетта на 2019 г.

Това, което прави впечатление, е и решението на прокуратурата да не публикува официално прессъобщение за внасянето на обвинението в съда, независимо че делото е с висок обществен интерес и че се разследва повече от четири години.

В. "Сега" цитира служители на пресцентъра на прокуратурата, според които материалите срещу Делян Добрев са отделени и изпратени в Специализираната прокуратура. Основното дело срещу Овчаров и Димитров се води от Софийската градска прокуратура.

Според тяхната информация "Добрев няма повдигнато обвинение". През ноември 2016 г. обаче тогавашният депутат от ГЕРБ беше привлечен като обвиняем заради това, че не е разпоредил спиране на плащания към консултанта на "Белене" въпреки решението на правителството за спиране на проекта. Наложена му беше мярка за неотклонение "подписка".

Тогава Добрев коментира, че "някой се опитва да го пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров", макар че собственият му подпис стои под предложението за спиране на втора атомна централа.

"Никой не иска да се крие, делото ще е публично в съда", казват от прокуратурата на въпроса защо внасянето на делото в съда не е оповестено публично.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024