Делото "EVN" приключи на втора инстанция, съдът ще се произнесе до месец Снимка: © Специализиран съд

Дeлoтo “EVN" приключи и нa втopa инcтaнция за по-малко от два часа Апелативният специализиран съд обяви, че ще се произнесе до месец по оправдателните присъди на бизнесмена Иво Прокопиев, бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и още трима души. Те бяха обвинени от прокуратурата за продажба на 33% държавен дял в електроразпредeлителното дружество през 2011 г. на занижена цена.

Когато съдът обявява "решение в срок", както в случая, това означава, че или ще бъде потвърдена първоинстанционната присъда - оправдателна, или ще бъде върнато делото заради процесуални нарушения, пише „Дневник“.

Делото на първа инстанция се гледаше през юни 2020 г. Тогава бившият финансов министър Симеон Дянков, бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков и съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев бяха обявени за невинни от Специализирания наказателен съд. Оправдани бяха и експертите на инвестиционния посредник "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев.

На 10 февруари, по настояване на прокуратурата, отново бе разпитан Емил Караниколов, който по време на продажбата управляваше Агенцията за приватизация, а после бе икономически министър в третия кабинет на Борисов. Той повтори думите си, които каза и пред първа инстанция – че не му е бил оказван натиск от страна на Дянков фирмата „Булброкърс“ да бъде избрана за посредник.

Прокуратурата поиска оправдателните присъди по делото "EVN" да бъдат заменени с осъдителни.

"Това дело преследваше други цели, различни от целите на наказателното право", каза Ина Лулчава, която е адвокат на Трайчо Трайков, цитирана от БНР.

"Това беше едно изтощително, напълно ненужно съдебно производство, като единствената цел беше неговата медийна консумация за ограничаване на участието в обществения живот на част от обвиняемите“, каза Иво Прокопиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024