Снимка: © Специализиран съд

Дeлoтo “EVN" приключи и нa втopa инcтaнция за по-малко от два часа Апелативният специализиран съд обяви, че ще се произнесе до месец по оправдателните присъди на бизнесмена Иво Прокопиев, бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и още трима души. Те бяха обвинени от прокуратурата за продажба на 33% държавен дял в електроразпредeлителното дружество през 2011 г. на занижена цена.

Когато съдът обявява "решение в срок", както в случая, това означава, че или ще бъде потвърдена първоинстанционната присъда - оправдателна, или ще бъде върнато делото заради процесуални нарушения, пише „Дневник“.

Делото на първа инстанция се гледаше през юни 2020 г. Тогава бившият финансов министър Симеон Дянков, бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков и съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев бяха обявени за невинни от Специализирания наказателен съд. Оправдани бяха и експертите на инвестиционния посредник "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев.

На 10 февруари, по настояване на прокуратурата, отново бе разпитан Емил Караниколов, който по време на продажбата управляваше Агенцията за приватизация, а после бе икономически министър в третия кабинет на Борисов. Той повтори думите си, които каза и пред първа инстанция – че не му е бил оказван натиск от страна на Дянков фирмата „Булброкърс“ да бъде избрана за посредник.

Прокуратурата поиска оправдателните присъди по делото "EVN" да бъдат заменени с осъдителни.

"Това дело преследваше други цели, различни от целите на наказателното право", каза Ина Лулчава, която е адвокат на Трайчо Трайков, цитирана от БНР.

"Това беше едно изтощително, напълно ненужно съдебно производство, като единствената цел беше неговата медийна консумация за ограничаване на участието в обществения живот на част от обвиняемите“, каза Иво Прокопиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него