Колко струва бизнесът с фалшиви новини? Жертвите им плащат безкрайно тежка цена заради психическия тормоз, на който са подложени. Обществото плаща с унищожаването на границата между истина и лъжа.

За създателите на целенасочени манипулации обаче оборотът е внушителен - до 800 000 долара от продажби за един ден. Докато не дойде време да се изправят пред съда, както се случи с един от най-известните пропагандисти на конспиративни теории в САЩ Алекс Джоунс.

Собственикът на сайта Infowars може да бъде принуден да плати най-малко 150 милиона долара обезщетения на семействата, чиито деца бяха убити по време на масовата стрелба в началното училище "Санди Хук" в щата Кънектикът на 14 декември 2012 г.

На тази дата 20-годишен мъж на име Адам Ланза убива майка си, след което пристига в училището, въоръжен с полуавтоматично оръжие AR-15 и два пистолета, и започва да стреля безразборно.

Убити са 20 деца на възраст между 6 и 7 г., както и шестима души от персонала - директорът, трима учители, психолог и терапевт.

От самото начало на трагедията консервативният радио-водещ Алекс Джоунс започва да разпространява всевъзможни теории за това, че касапницата в "Санди Хук" не се е случила в действителност и всичко е постановка, чиято цел е да ограничи правата на собствениците на огнестрелни оръжия.

Родителите на разстреляните деца са принудени да преживяват не само травмата си, но и външен тормоз, след като последователите на Джоунс започват да ги тероризират и да ги заплашват със смърт заради убеждението си, че са "актьори", които лъжат цялото общество.

Конспиративната теория за "фалшивата" масова стрелба продължава да се разпространява години след убийството в "Санди Хук". Междувременно Алекс Джоунс и медията му стават мултимилионери - InfoWars продава не само лъжи, но и най-различни стоки, предназначени за феновете на Джоунс, от хранителни добавки до бронежилетки и "хапчета за мозъка". За три години онлайн магазинът му има 165 милиона долара приходи.

Разрастването на този бизнес приключва в момента, в който 10 от семействата на жертвите от "Санди Хук" се обединяват и завеждат дело за клевета срещу Джоунс през 2018 г. Каналите му в Twitter, YouTube и Facebook най-после са блокирани от модераторите на социалните мрежи след години на разпространение на език на омразата и фалшиви новини.

Адвокатите му твърдят, че Джоунс е имал право да лъже за стрелбата в "Санди Хук", защото коментарите му били защитени по силата на правото на свободно слово. Собственикът на InfoWars обаче беше признат за виновен в края на 2021 г., като няколко месеца по-късно започна и делото за изясняване на финансовата му отговорност.

Оттогава Джоунс многократно признава, че стрелбата в училището се е случила наистина и че е сгрешил, когато я е определял за постановка.

През 2019 г. той дори твърди, че неверните му твърдения били резултат от "нещо като форма на психоза в миналото, заради която мислих, че всичко е подправено, макар че сега разбирам често, че не е така".

Родителите на убитите деца обаче не приемат "катарзиса" му, като изискват поне 150 млн. долара обезщетение заради това, че са преживяли 10 години в тормоз, заплахи и нападения от страна на радикални последователи на Джоунс - хора, които не вярват, че една от най-кървавите масови стрелби в Америка изобщо се е случила.

Последното заседание по делото се превърна в сензация, след като адвокатът на семействата Марк Банкстън обяви пред съда, че без да искат, защитниците на Джоунс са изпратили до него цялото съдържание на комуникациите от мобилния телефон на обвиняемия, в които се разкриват очевидни данни за лъжесвидетелстване.

Джоунс, който свидетелства в същия ден, беше уловен в лъжа под клетва за втори път, след като отрече да е разпространявал фалшиви новини по адрес на съдията по делото. Веднага след това беше излъчен клип от негово предаване, в което той твърди, че съдията имала връзки с педофилски и трафикантски групи.

"Вече нарушихте клетвата си два пъти за един ден, само в тези два случая. Струва ми се абсурдно да продължавам да ви напомням, че сте длъжен да казвате истината, докато давате свидетелски показания. Но ето че отново се налага да го направя", коментира съдията.

В сряда Джоунс обяви пред съда, че вече смята, че стрелбата в "Санди Хук" е "100% истина".

Решението за сумата на обезщетението трябва да се определи от съдебното жури, което би могло да се произнесе още тази седмица.

Алекс Джоунс се опитва да ограничи щетите, като в началото на 2022 г. заведе иск за обявяване на компанията му в несъстоятелност, въпреки че само за 2021 г. тя има брутна печалба от над 13 милиона долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023