Делото за катастрофата край Своге е върнато на прокуратурата заради нарушения

Апелативен съд - София реши да върне на прокуратурата обвинителния акт по тежката автобусна катастрофа край Своге. Причината е, че са допуснати съществени процесуални нарушения, които са довели до ограничаване на правата на обвиняемите и на пострадалите.

Решението е взето след жалба на адвокатите на шестимата души, които бяха обвинени след фаталния инцидент, довел до смъртта на 20 души.

Катастрофата се случи през август 2018 г., когато шофьор на автобус изгуби контрол при спускане по пътя при Искърското дефиле и го преобърна по стръмен скат. Разследването по случая показа, че асфалтовата настилка на пътното платно в района на катастрофата не съответства на стандартите, а лошото качество е довела до намаляване на сцеплението между гумите на автобуса и асфалта по време на обилния дъжд в момента на инцидента.

По делото са обвинени шофьорът на автобуса и още петима души, отговорници за ремонта на пътя и строителния надзор. Действащият през 2018 г. министър на регионалното развитие Николай Нанков и вътрешният министър Валентин Радев бяха освободени. По-късно Нанков се върна в МРРБ, но като заместник на Петя Аврамова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024