Демерджиев: Правителството на Петков имаше желание, но не предприе нужните дейности Снимка: © Screenshot

В правителството на Кирил Петков се наблюдаваше едно желание, но много често то не беше подкрепено с нужния комплекс от компетентни професионални дейности, които да доведат до крайния резултат. Това заяви в интервю за "Дарик" служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и посочи, че върху това се основава разграничението между досегашните управляващи и служебния кабинет.

По думите му много от темите, по които кабинетът "Петков е работил, са теми, по които и настоящият такъв ще продължи работа - като Капитан Андреево и интерконектора с Гърция, по които "в момента се работи активно". Демерджиев каза, че фокусът на служебния кабинет ще бъде насочен върху "трайни законосъобразни резултати".

Вътрешният министър коментира и обвиненията, че той и правосъдният министър Крум Зарков са "обрани" в изказванията си срещу главния прокурор Иван Гешев, като каза, че не трябва да се следят техните изказвания, а да се следят "работата и резултатите".

"Вътрешният министър може да провери какви сигнали е имало постъпили в МВР, които касаят дейността на Гешев или високопоставени прокурори, които са влияли на хода на разследванията. Това е направено и аз очаквам резултатите от тези проверки", обясни той.

Демерджиев съобщи, че продължават проверките, касаещи дипломата на главния прокурор, и е открито "интересно поле за работа" по отношение на компетентността на органа, издал дипломата на Гешев.

"Има съмнения и оплаквания, че дипломата може да е издадена от некомпетентен орган“, посочи министърът.

Той коментира и реформите в МВР, като изрази желанието си да работи срещу криминалните практики вътре в структурата на институцията. Демерджиев посочи, че ще се работи активно по търсенето на хора в МВР, свързани с престъпност. По думите му тези проверки ще се извършват "от най-ниските към най-високите" постове в структурата.

"Заразата е пробила навсякъде. Нашата задача е достойните хора, които в момента са в ъгъла, да бъдат привлечени за работа“, допълни още служебният министър и каза, че очаква резултати и по тази тема.

Демерджиев посочи като основна разлика в неговата работа и тази на досегашния вътрешен министър Бойко Рашков това, че задачата, която той си е поставил, е да успее да използва целия ресурс на българската полиция, а не да работи "с ограничен кръг от хора, показвайки явно недоверие към всички други".

"Това води до намаляване на ефективността и намаляване на резултатите. Не може 20 човека да вършат работата на хиляди служители в МВР", коментира той.

Министърът изрази и своето мнение по отношение на ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, извършен през март тази година.

"Въпросът е бяха ли налице необходимите предпоставки, за да се извърши този арест. Бих го определил като липса на професионализъм. Аз подкрепям това като цел, но не подкрепям средствата, с които тази цел се реализира", посочи Демерджиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024