Демерджиев: Правителството на Петков имаше желание, но не предприе нужните дейности Снимка: © Screenshot

В правителството на Кирил Петков се наблюдаваше едно желание, но много често то не беше подкрепено с нужния комплекс от компетентни професионални дейности, които да доведат до крайния резултат. Това заяви в интервю за "Дарик" служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и посочи, че върху това се основава разграничението между досегашните управляващи и служебния кабинет.

По думите му много от темите, по които кабинетът "Петков е работил, са теми, по които и настоящият такъв ще продължи работа - като Капитан Андреево и интерконектора с Гърция, по които "в момента се работи активно". Демерджиев каза, че фокусът на служебния кабинет ще бъде насочен върху "трайни законосъобразни резултати".

Вътрешният министър коментира и обвиненията, че той и правосъдният министър Крум Зарков са "обрани" в изказванията си срещу главния прокурор Иван Гешев, като каза, че не трябва да се следят техните изказвания, а да се следят "работата и резултатите".

"Вътрешният министър може да провери какви сигнали е имало постъпили в МВР, които касаят дейността на Гешев или високопоставени прокурори, които са влияли на хода на разследванията. Това е направено и аз очаквам резултатите от тези проверки", обясни той.

Демерджиев съобщи, че продължават проверките, касаещи дипломата на главния прокурор, и е открито "интересно поле за работа" по отношение на компетентността на органа, издал дипломата на Гешев.

"Има съмнения и оплаквания, че дипломата може да е издадена от некомпетентен орган“, посочи министърът.

Той коментира и реформите в МВР, като изрази желанието си да работи срещу криминалните практики вътре в структурата на институцията. Демерджиев посочи, че ще се работи активно по търсенето на хора в МВР, свързани с престъпност. По думите му тези проверки ще се извършват "от най-ниските към най-високите" постове в структурата.

"Заразата е пробила навсякъде. Нашата задача е достойните хора, които в момента са в ъгъла, да бъдат привлечени за работа“, допълни още служебният министър и каза, че очаква резултати и по тази тема.

Демерджиев посочи като основна разлика в неговата работа и тази на досегашния вътрешен министър Бойко Рашков това, че задачата, която той си е поставил, е да успее да използва целия ресурс на българската полиция, а не да работи "с ограничен кръг от хора, показвайки явно недоверие към всички други".

"Това води до намаляване на ефективността и намаляване на резултатите. Не може 20 човека да вършат работата на хиляди служители в МВР", коментира той.

Министърът изрази и своето мнение по отношение на ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, извършен през март тази година.

"Въпросът е бяха ли налице необходимите предпоставки, за да се извърши този арест. Бих го определил като липса на професионализъм. Аз подкрепям това като цел, но не подкрепям средствата, с които тази цел се реализира", посочи Демерджиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023