Снимка: © Screenshot

Допълнителни предложения, които да бъдат включени в актуализацията на бюджета бяха обсъдени на извънредна коалиционна среща между експерти от управляващите партии.

От "Демократична България" имат две основни предложения. Първото е държавата да поема 50% от цената на картите за градския транспорт в цялата страна, като по този начин да се стимулира използването му. Другото предложение е да бъдат финансирани през държавния бюджет 16 детски градини в София, чието изграждане все още е в застой.

Идеите на партията обясни депутатът от ДБ Ивайло Мирчев, който присъстваще на съвета в Министерството на финансите. Той обясни, че част от предложенията на партията вече са приети, но все още се обмисля как да бъде осигурено финансирането им.

Любомир Каримански от "Има такъв народ", който също участваше в експертната среща, каза, че партията му ще настоява за реформи. Той обясни, че пенсионно-осигурителният модел трябва да се запази до планираното за октомври преизчисление на пенсиите.

„Това, което искаме да се залегне в бюджета, са реформите, за които говорих често напоследък. Пенсионният модел преди да бъде реформиран, да го запазим в сегашното състояние, за да не стане по-лошо. През октомври, при вкарване на бюджета за 2023, трябва да има реформи по тази точка“, каза Каримански.

По думите му предложенията на ИТН ще продължат да бъдат обсъждани в хода на бюджетната процедура. Преди няколко дни Каримански се оплака, че "почти нито една идея" на партията му не е била реализирана в актуализацията на бюджета така, както е предложена.

От "Продължаваме Промяната" обясниха, че на коалиционния съвет са били обсъдени всички предложения на отделните формации и "целта е да няма промени между първо и второ четене". От депутатът на ПП Венко Сабрутев стана ясно, че групата му няма предложения за актуализацията на бюджета.

От БСП не коментираха провелата се среща.

Експертният съвет предшества заседанието на Министерски съвет утре, когато трябва да бъде приета актуализацията на бюджета. Веднага след това текстовете трябва да бъдат внесени в Народното събрание и да бъдат разгледани на първо четене от бюджетната комисия. Очакванията на управляващите са актуализацията да се случи до края на месеца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Река Искрецка се върна, започва възстановяване на водоподаването

Причината за изчезването вероятно е слабо земетресение

Служебният кабинет решава дали да приеме американската оферта за газ

До 17ч. правителството трябва да даде отговор на американската компания

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването