"Демократична България" иска по-евтини карти за транспорт, а ИТН - реформи Снимка: © Screenshot

Допълнителни предложения, които да бъдат включени в актуализацията на бюджета бяха обсъдени на извънредна коалиционна среща между експерти от управляващите партии.

От "Демократична България" имат две основни предложения. Първото е държавата да поема 50% от цената на картите за градския транспорт в цялата страна, като по този начин да се стимулира използването му. Другото предложение е да бъдат финансирани през държавния бюджет 16 детски градини в София, чието изграждане все още е в застой.

Идеите на партията обясни депутатът от ДБ Ивайло Мирчев, който присъстваще на съвета в Министерството на финансите. Той обясни, че част от предложенията на партията вече са приети, но все още се обмисля как да бъде осигурено финансирането им.

Любомир Каримански от "Има такъв народ", който също участваше в експертната среща, каза, че партията му ще настоява за реформи. Той обясни, че пенсионно-осигурителният модел трябва да се запази до планираното за октомври преизчисление на пенсиите.

„Това, което искаме да се залегне в бюджета, са реформите, за които говорих често напоследък. Пенсионният модел преди да бъде реформиран, да го запазим в сегашното състояние, за да не стане по-лошо. През октомври, при вкарване на бюджета за 2023, трябва да има реформи по тази точка“, каза Каримански.

По думите му предложенията на ИТН ще продължат да бъдат обсъждани в хода на бюджетната процедура. Преди няколко дни Каримански се оплака, че "почти нито една идея" на партията му не е била реализирана в актуализацията на бюджета така, както е предложена.

От "Продължаваме Промяната" обясниха, че на коалиционния съвет са били обсъдени всички предложения на отделните формации и "целта е да няма промени между първо и второ четене". От депутатът на ПП Венко Сабрутев стана ясно, че групата му няма предложения за актуализацията на бюджета.

От БСП не коментираха провелата се среща.

Експертният съвет предшества заседанието на Министерски съвет утре, когато трябва да бъде приета актуализацията на бюджета. Веднага след това текстовете трябва да бъдат внесени в Народното събрание и да бъдат разгледани на първо четене от бюджетната комисия. Очакванията на управляващите са актуализацията да се случи до края на месеца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024
Важно днес

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор и на втора инстанция

Той уби две момичета при жестока катастрофа през 2022 г.

18:58 - 22.04.2024