"Демократична България" свали доверието си от своя районен кмет на "Красно село"

"Демократична България" обяви, че оттегля доверието си от кмета на столичния район "Красно село" Росина Станиславова заради това, че е получавала допълнително възнаграждение по европроект за подпомагане на възрастни хора в Covid-кризата.

ДБ определят това като "морално недопустим прецедент" и посочват, че са поискали от Станиславова да "намери начин да възстанови взетите от нея средства".

"След като тя не направи това, “Демократична България” дарява равностойността на тази сума на SOS детски селища", се казва в позицията на коалицията, към която е прибавено платежно нареждане от "Да България" на стойност 7010 лева към благотворителната организация.

“Демократична България” оттегля политическото си доверие от г-жа Станиславова. Призоваваме за пълен одит на приложението на тази програма във всички софийски райони и настояваме резултатите да бъдат направени публични", се казва в позицията.

Реакцията на ДБ дойде ден след като районният кмет на "Красно село" отказа да представи отчет пред СОС за разпределението на средствата от проекта за патронажна грижа по време на Covid-пандемията.

В сряда Станиславова даде интервю за БНТ, в което заяви, че възнаграждението на нейния екип по проекта е малко над 41 000 лв.. Общата сума на договора по оперативната програма е 365 700 лв.

Срещу нея по-рано беше подаден сигнал, в който се твърдеше, че администрацията на района е взела над 100 000 лв. за управлението на проекта.

Станиславова заявява, че ангажиментът за патронажна грижа е преизпълнен двойно, защото вместо предварително заложените 230 души са обслужени 510 души. Според нейното обяснение, се прави опит за скандал чрез манипулация", а СОС не е контролен орган по европейската програма.

Председателят на групата на ДБ в Столичния общински съвет Методи Лалов коментира, че отказът за публичен отчет на средствата не е първият случай на разминаване между Росина Станиславова и партийната формация, от чиято листа е избрана.

"Като гражданин и общински съветник очаквам от всеки един човек на публичен пост ясни, категорични и мотивирани отговори за неговото обществено значимо поведение, независимо от коя политическа сила е той. Още повече очаквам такива отговори от хората от демократичната общност, към която се присъединих преди почти година и половина, за което напуснах поста си на съдия в Софийския районен съд с цел да участвам със собствените си усилия за промяната на обществено-политическите порядки у нас. От известно време наблюдавам поведение от страна на Росина Станиславова - кмет на район „Красно село“, което е в разрез с разбиранията ми. Изключително много съжалявам! Надявам се тя да е способна да носи отговорност за поведението си", казва бившият съдия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024