Ден 101: Украйна си е върнала част от Северодонецк, Русия се похвали с "постигнати резултати" Снимка: © Getty Images

Украинските сили са си върнали контрола на около 20% от територията на Северодонецк, която загубиха при сражение с руските сили, съобщи ръководителят на източния регион Луганск, цитиран от "Ройтерс". Фокусът на руската офанзива в момента е в източния регион на Донбас.

„Докато преди ситуацията беше трудна, процентът, държан от Русия, беше някъде около 70%. Сега ние вече ги отблъснахме с приблизително 20%“ , обяви по националната телевизия Сергей Гайдай.

По думите му веднага щом украинската армия се сдобие с достатъчно западни далекобойни оръжия, те ще могат да отблъснат руската артилерия.

"И тогава, повярвайте ми, руската пехота - те просто ще бягат", допълни Гайдай.

Неговото твърдение за напредъка на украинската армия не може да бъде независимо проверено, но източници на "Ройтерс" потвърждават, че украинците все още държат част от града.

Междувременно Русия е подсилила войските си и е използвала артилерия за провеждане на "щурмови операции" в града. Има и информация, че те са се оттеглили след неуспешни опити за настъпление в близкия град Бахмут и са прекъснали достъпа до Северодонецк.

Гайдай каза в публикация в социалните мрежи, че четирима души са били убити при руски атаки в региона в събота, включително майка и дете. В южната част на Украйна в Одеска област ракета е ударила селскостопанско складово помещение, ранявайки двама души.

Войната в Украйна отбеляза 100-ия си ден в петък. Десетки хиляди загинаха, милиони бяха изгонени от домовете си и световната икономика беше нарушена, след като силите на Москва бяха изгонени от Киев през първите седмици на конфликта.

Руският президент Владимир Путин отрече, че Москва пречи на украинските пристанища да изнасят зърно, като обвини отново Запада за повишаването на цените на храните в световен мащаб.

„Сега наблюдаваме опити да се прехвърли отговорността за това, което се случва на световния пазар на храни, за възникващите проблеми на този пазар, върху Русия“, каза той по националната телевизия.

Той каза, че най-доброто решение би било западните санкции срещу руския съюзник Беларус да бъдат премахнати и Украйна да изнася зърно през страната.

Съпротивата на Украйна принуди Путин да ограничи военните си цели до завладяването на източния регион Донбас. Властите в Киев заявиха, че президентът все още възнамерява да завземе цялата страна.

"Основната цел на Путин е унищожаването на Украйна. Той не отстъпва от целите си, въпреки факта, че Украйна спечели първия етап от тази пълномащабна война", каза украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр в петък.

Говорител на руското правителство каза, че във войната са "постигнати определени резултати" и Москва ще продължи военните си операции, докато не бъдат постигнати всички цели.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024