Ден след като над 130 български съвременни музиканти се оплакаха от липсата на държавна подкрепа от началото на Covid-кризата, се оказа, че помощ за творците на свободна практика все пак ще има. 

Премиерът Бойко Борисов е провел среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева (като част от съавторите на писмото), на която са присъствали финансовият министър Кирил Ананиев и министъра на културата Боил Банов. 

По време на разговора е взето решение, че музикантите ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ от 5 минимални работни заплати и осигурителни вноски за тях. Предвидени са средства за "около 1000 музиканти", като общата сума за тях е 4 267 000 лв. 

Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби - последните месеци на 2020 и началото на 2021 г. 

В писмото си от 5 март музикантите твърдяха, че в продължение на месеци са водили дискусии с три министерства - на културата, на труда и социалната политика, и на икономиката. Резултат от тях обаче не е постигнат - "не беше намерен инструмент, с който да бъдат компенсирани огромните загуби, които търпят съвременните музикални изпълнители". 

Музикантите посочваха, че от края на ноември 2020 г. са били принудени да спрат всякаква дейност в период, в който традиционно имат много ангажименти заради корпоративни събития, концерти, участия и частни инициативи. 

Единната им позиция беше публикувана в първия ден от предизборната кампания - и още на следващия ден се оказа, че "инструмент" все пак ще се намери. 

 Сред авторите на подписката бяха още творци като Иван Лечев, Нина Николина, Миленита, Христо Йоцов, Стунджи, Белослава, Иво Димчев, Румен Бояджиев, Милена Славова, Мариана Попова и др. 

Борисов съобщава, че е поел ангажимент пред участниците в срещата, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа.

"Това ще бъде включено и в предизборната програма на ГЕРБ за следващия управленски мандат. Уважаваме българските творци, ценим труда и таланта им и ще им помогнем в тази ситуация", казва той.

131 музиканти настояват за помощ от държавата: "Културата не е декоративен лукс"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон