Ден 2-ри от предизборната кампания: Изведнъж се намериха пари за помощи на музикантите

Ден след като над 130 български съвременни музиканти се оплакаха от липсата на държавна подкрепа от началото на Covid-кризата, се оказа, че помощ за творците на свободна практика все пак ще има.

Премиерът Бойко Борисов е провел среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева (като част от съавторите на писмото), на която са присъствали финансовият министър Кирил Ананиев и министъра на културата Боил Банов.

По време на разговора е взето решение, че музикантите ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ от 5 минимални работни заплати и осигурителни вноски за тях. Предвидени са средства за "около 1000 музиканти", като общата сума за тях е 4 267 000 лв.

Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби - последните месеци на 2020 и началото на 2021 г.

В писмото си от 5 март музикантите твърдяха, че в продължение на месеци са водили дискусии с три министерства - на културата, на труда и социалната политика, и на икономиката. Резултат от тях обаче не е постигнат - "не беше намерен инструмент, с който да бъдат компенсирани огромните загуби, които търпят съвременните музикални изпълнители".

Музикантите посочваха, че от края на ноември 2020 г. са били принудени да спрат всякаква дейност в период, в който традиционно имат много ангажименти заради корпоративни събития, концерти, участия и частни инициативи.

Единната им позиция беше публикувана в първия ден от предизборната кампания - и още на следващия ден се оказа, че "инструмент" все пак ще се намери.

Сред авторите на подписката бяха още творци като Иван Лечев, Нина Николина, Миленита, Христо Йоцов, Стунджи, Белослава, Иво Димчев, Румен Бояджиев, Милена Славова, Мариана Попова и др.

Борисов съобщава, че е поел ангажимент пред участниците в срещата, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа.

"Това ще бъде включено и в предизборната програма на ГЕРБ за следващия управленски мандат. Уважаваме българските творци, ценим труда и таланта им и ще им помогнем в тази ситуация", казва той.

131 музиканти настояват за помощ от държавата: "Културата не е декоративен лукс"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024