Ден след като над 130 български съвременни музиканти се оплакаха от липсата на държавна подкрепа от началото на Covid-кризата, се оказа, че помощ за творците на свободна практика все пак ще има. 

Премиерът Бойко Борисов е провел среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева (като част от съавторите на писмото), на която са присъствали финансовият министър Кирил Ананиев и министъра на културата Боил Банов. 

По време на разговора е взето решение, че музикантите ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ от 5 минимални работни заплати и осигурителни вноски за тях. Предвидени са средства за "около 1000 музиканти", като общата сума за тях е 4 267 000 лв. 

Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби - последните месеци на 2020 и началото на 2021 г. 

В писмото си от 5 март музикантите твърдяха, че в продължение на месеци са водили дискусии с три министерства - на културата, на труда и социалната политика, и на икономиката. Резултат от тях обаче не е постигнат - "не беше намерен инструмент, с който да бъдат компенсирани огромните загуби, които търпят съвременните музикални изпълнители". 

Музикантите посочваха, че от края на ноември 2020 г. са били принудени да спрат всякаква дейност в период, в който традиционно имат много ангажименти заради корпоративни събития, концерти, участия и частни инициативи. 

Единната им позиция беше публикувана в първия ден от предизборната кампания - и още на следващия ден се оказа, че "инструмент" все пак ще се намери. 

 Сред авторите на подписката бяха още творци като Иван Лечев, Нина Николина, Миленита, Христо Йоцов, Стунджи, Белослава, Иво Димчев, Румен Бояджиев, Милена Славова, Мариана Попова и др. 

Борисов съобщава, че е поел ангажимент пред участниците в срещата, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа.

"Това ще бъде включено и в предизборната програма на ГЕРБ за следващия управленски мандат. Уважаваме българските творци, ценим труда и таланта им и ще им помогнем в тази ситуация", казва той.

131 музиканти настояват за помощ от държавата: "Културата не е декоративен лукс"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности