Ден 2-ри от предизборната кампания: Изведнъж се намериха пари за помощи на музикантите

Ден след като над 130 български съвременни музиканти се оплакаха от липсата на държавна подкрепа от началото на Covid-кризата, се оказа, че помощ за творците на свободна практика все пак ще има.

Премиерът Бойко Борисов е провел среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева (като част от съавторите на писмото), на която са присъствали финансовият министър Кирил Ананиев и министъра на културата Боил Банов.

По време на разговора е взето решение, че музикантите ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ от 5 минимални работни заплати и осигурителни вноски за тях. Предвидени са средства за "около 1000 музиканти", като общата сума за тях е 4 267 000 лв.

Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби - последните месеци на 2020 и началото на 2021 г.

В писмото си от 5 март музикантите твърдяха, че в продължение на месеци са водили дискусии с три министерства - на културата, на труда и социалната политика, и на икономиката. Резултат от тях обаче не е постигнат - "не беше намерен инструмент, с който да бъдат компенсирани огромните загуби, които търпят съвременните музикални изпълнители".

Музикантите посочваха, че от края на ноември 2020 г. са били принудени да спрат всякаква дейност в период, в който традиционно имат много ангажименти заради корпоративни събития, концерти, участия и частни инициативи.

Единната им позиция беше публикувана в първия ден от предизборната кампания - и още на следващия ден се оказа, че "инструмент" все пак ще се намери.

Сред авторите на подписката бяха още творци като Иван Лечев, Нина Николина, Миленита, Христо Йоцов, Стунджи, Белослава, Иво Димчев, Румен Бояджиев, Милена Славова, Мариана Попова и др.

Борисов съобщава, че е поел ангажимент пред участниците в срещата, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа.

"Това ще бъде включено и в предизборната програма на ГЕРБ за следващия управленски мандат. Уважаваме българските творци, ценим труда и таланта им и ще им помогнем в тази ситуация", казва той.

131 музиканти настояват за помощ от държавата: "Културата не е декоративен лукс"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал, хутите поеха отговорност

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024