"Това, което се случва на улицата не е дневният ред на хората с увреждания", обяви социалният министър Деница Сачева. Тя организира извънреден брифинг в неделя на обяд, на който беше поканила представители на организации на хората с увреждания, които да изразят подкрепа за правителството. Общият дух на изказванията им беше, че министерството работи много добре и нещата вече са на европейско, дори световно ниво.

Сачева обвини Вера Иванова от "Системата ни убива" в деструктивно поведение. Както знаете, от снощи полицията отказва да допусне микробус на "Системата ни убива", в който има майки на деца с увреждания и две деца, да стигне до протестиращите на "Орлов мост". Сачева определи случилото се като "зловреден и злонамерен хепънинг, организиран от Вера Иванова и Мая манолова".

"Сами преценете дали трябва да продължавате да наричате това, което се случва навън протест, защото това са политически провокации и тежки злоупотреби с каузата на хората с увреждания", заяви министър Сачева. "Не системата убива, омразата убива, а отговорността на медиите е много голяма", каза министърката.

Сачева предпочете да не отговори на въпрос на Нели Якимова от bTV дали с този брифинг не противопоставя едни хора с увреждания срещу други, а даде думата на две от присъстващите майки.

В опит да аргументира, че няма противопоставяне, а трябва да работим всички заедно за решаване на проблемите, едната от говорещите изреди редица проблеми - за липсата на достъп за хората с увреждания, за липсата на лекарства, на средства - като по този начин влезе в противоречие с първоначално изказаните похвали към правителството.

Накрая Сачева се обърна към журналистката от bTV с думите: "Приеми, че това е представяне на нашата гледна точка."

"Това не ни е за първи път - да се противопоставят едни хора с увреждания на други хора, майки срещу майки. Това сме го гледали години", коментира в отговор Вера Иванова от инициативата "Системата ни убива", цитирана от БНР.

"Министър Сачева, откакто е министър, злоупотребява с децата ни, с хората с увреждания и по всякакъв начин саботира всичко, което сме постигнали. Това е тенденциозно. Днес излезе с едни хвалебствени слова за това колко много неща се дават, само че тези неща, до едно, са извоювани от нас - майките на деца с увреждания. Години се борихме да постигнем елементарните права за тези деца, които са обречени с политиката на министър Сачева", каза вера Иванова.

Тя обвини представителите на организациите на хора с увреждания, които участваха в брифинга заедно със социалния министър, че харчат държавни субсидии и пречат на реформите в социалната сфера.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена