Денков: Има опит за дестабилизация на страната от зърнопроизводителите. Няма да преговарям с "терористи" Снимка: © Getty Images

През последните дни зърнопроизводителите започнаха да се държат като терористи - изполват фалшиви аргументи, поставят искания веднага нещо да се случи, а аз с терористи не преговарям. Това заяви премиерът Николай Денков по повод недоволството на представители в аграрния сектор относно отпадането на забраната за внос на украинско зърно.

По-рано в интервю за "Дарик" той определи протестът на зърнопроизводителите като опит за дестабилизация на правителството и на страната. Фермерите и представители в земеделския сектор заплашиха, че ще организират национални протести, с които да изразят недоволството си. А същевременно отказаха среща с министър-председателя в събота, на която проблемът трябваше да бъде обсъден.

Зърнопроизводителите твърдят, че по-евтината украинска продукция, която се предлага на пазара им създава трудности за продажбата на собствената им реколта. Денков обаче оспорва, че има проблем с печалбата в този сектор, като цитира данни, че през 2022 г. производителите са отчели печалба между 20 и 25% спрямо 2021 г.

"Моят проблем днес е, че секторът се опитва да представи все едно, че той е в колапс. Това категорично не е вярно. Второ, се искат помощи за целия аграрен сектор на едро, докато вътре също има противоречие, защото вносът на зърно например очевидно ще подпомогне да се намалят или да не се увеличат цените на фуражите, което е добре за животновъдите. Но въпреки това се опитват да се мобилизират всички срещу правителството", обясни премиерът.

Министър-председателят вижда зад заплахите за протести все повече политически нюанси.

"Вместо да обсъждаме нашите специфични проблеми в България, ние използваме някакво събитие, което до голяма степен даже е външно, за да опитаме да дестабилизираме страната. Затварянето на гранични пунктове, на автомагистрали, заплахите да се дойде в центъра на София, е нищо повече от опит за дестабилизация", заяви той.

Денков е на мнение, че протестът, организиран от зърнопроизводителите, няма да събере достатъчна обществена подкрепа, защото "за хората по отношените на цените на храните, които те ще имат на трапезата си, е по-добре този внос да бъде разрешен"

"Ако ние забраним вноса това означава, че ние оставяме монополисти на българския пазар и има голям риск те да се опитат да вдигнат цената максимално много", допълни той.

Според Денков основният проблем с украинския внос у нас е свързан със слънчогледа, тъй като реколтата от миналата година все още не е продадена, а производителите искат по-високи цени от тези на пазара.

В четвъртък депутатите в парламента окончателно решиха да прекратят забраната за внос зърно и други продукти с произход от Украйна. Решението тя да не бъде подновявана беше взето с гласовете на народните представители от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Забраната за внос на украинско зърно беше издействана по времето на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев. Решението у нас беше взето под натиска на зърнопроизводителите, въпреки че производителите на олио имаха различна позиция по въпроса и съобщиха за липса на достатъчно суровина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024