Денков: Пеевски е същината на корупцията, няма как да разговаряме с него Снимка: © Скрийншот, NOVA

Кандидатът за депутат от „Продължаваме промяната - Демократична България” и бивш премиер Николай Денков заяви, че след изборите партията му няма да участва в процес, който се води от ГЕРБ и ДПС.

Причина за това е съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, когото Денков определи като "символ и същина на корупцията в България".

"Борисов трябваше да се пенсионира още 2020 г., но не го направи. В момента, закачайки и Пеевски като воденичен камък, това е нещо, което пречи не само на партията му, но и на развитието на България. Ние няма как да бъдем техни участници", каза бившият премиер пред NOVA

На въпрос дали от партията му са склонни да си партнират само с ГЕРБ след изборите, Денков отговори, че "ГЕРБ означава Пеевски, и Пеевски означава ГЕРБ".

"Борисов не опитва да се разграничи от Пеевски. Обръщам се към него и питам - защо Пеевски излиза най-отпред на политическия процес? По един изключително арогантен начин Борисов и Пеевски казаха „Ние ще лидираме накъде ще върви България”. Тази оферта, която ни е сложена на масата, че те ще бъдат водещи и някой от тях ще е премиер, за нас е напълно неприемлива. Смятаме го за вредно за хората, за България, за бизнеса", каза Денков.

"Да ни пробутват корупционните си практики чрез европейска тематика, няма да стане", добави той.

Денков коментира и социалогически проучвания, според които след изборите на 9 юни ПП-ДБ може да изпаднат до четвъртото място.

„Много от тези така наречени прогнози са опит за манипулация на общественото мнение. Виждали сме го в миналото, виждали сме го и досега. Аз също имам достъп до социологически данни. ПП-ДБ е твърдо на второ място. Няма видима опасност това да се промени. Ще се борим да сме първа политическа сила”, каза Денков, като все пак добави, че проучванията на общественото мнение не обхващат купения вот.

По думите му "Възраждане" няма как да бъде втора политическа сила.

Денков определи като "грешка" визитата на Урсула фон дер Лайен в България - в неделя ръководителката на Европейската комисия беше в Пловдив по покана на ГЕРБ за представянето на листите на партията за европейските избори.

"Това е грешка, която ще има последствия. Защото, както и друг път съм казвал - ако проевропейското се символизира с лицето на Пеевски, това ще бъде проблем за Европа", каза Денков, като подчерта, че става дума за "партийна подкрепа, а не за европейска".

Преди дни "Politico" разказа, че седмица преди окончателното гласуване за нов ЕП кандидатурата на Фон дер Лайен не разполага с мнозинство. За да поеме нов мандат начело на Европейската комисия, тя се нуждае от минимум 361 гласа.


Радан Кънев намекна, че може да не подкрепи Урсула фон дер Лайен, ако бъде преизбран за евродепутат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

FT: Проруските партии в България са все по-популярни

Прозападните партии още са мнозинство, но хората са разочаровани от основните партии

15:39 - 25.10.2024