Снимка: © bTV

Министърът на образованието акад. Николай Денков се разграничи от коментарите на писателя Красимир Бачков, чието произведение "Талисманът" беше избрано като тема на преразказ на изпита по български език за седмокласниците.

Бачков използва профила си във Facebook, за да изрази задоволството си, че неговият разказ е избран пред "хранениците на Сорос, които са вечно в прожекторите".

Денков окачестви това изказване и скандала, който беше провокиран в социалните мрежи, като "политически коментари, които нямат място в образователната система", като посочи пред bTV, че "e очевидно, че аз не споделям такива възгледи, каквито той споделя".

Министърът обаче подчерта няколко пъти, че разказът на Бачков е "много подходящ за изпита" и че е получил позитивни отзиви от учителската общност след матурата след 7. клас.

"Единственото важно в този случай е дали разказът е подходящ за провеждане на изпита. Той отговаря на изискванията. Разказът е хубав по съдържание и това е общо мнение на учителите. Той буди емпатия към децата, които имат затруднения. Завършва позитивно. Всичко друго е извън образователната система", каза той.

Денков посочи, че текстът на разказа е избран във вторник сутрин от експертите на МОН - самият той не е участвал в подбора на материалите, а ги вижда едва когато мине изпитът.

"Моята задача е да организирам с екипа всичко да протече според правилата, а не да преценявам дали един или друг текст или автор е по-подходящ. Това трябва да го правят експертите. Вчера бях във Велико Търново, имам изпратени съобщения от колеги от учителската общност, всички са много позитивни относно съдържанието на разказа. За родителите това е най-важното", каза той.

Историята в "Талисманът" описва срещата между момче от училищен оркестър и болно момиче, за което учениците организират благотворителен концерт. Момчето решава да подари на момичето своя талисман - обсидиан - с надеждата, че ще ѝ донесе късмет и здраве. Разказът завършва с изненадваща втора среща между двамата след неочакваното излекуване на детето, което връща талисмана на своя благодетел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката