Денков похвали разказа от матурата за 7. клас, но се разграничи от коментарите на автора му Снимка: © bTV

Министърът на образованието акад. Николай Денков се разграничи от коментарите на писателя Красимир Бачков, чието произведение "Талисманът" беше избрано като тема на преразказ на изпита по български език за седмокласниците.

Бачков използва профила си във Facebook, за да изрази задоволството си, че неговият разказ е избран пред "хранениците на Сорос, които са вечно в прожекторите".

Денков окачестви това изказване и скандала, който беше провокиран в социалните мрежи, като "политически коментари, които нямат място в образователната система", като посочи пред bTV, че "e очевидно, че аз не споделям такива възгледи, каквито той споделя".

Министърът обаче подчерта няколко пъти, че разказът на Бачков е "много подходящ за изпита" и че е получил позитивни отзиви от учителската общност след матурата след 7. клас.

"Единственото важно в този случай е дали разказът е подходящ за провеждане на изпита. Той отговаря на изискванията. Разказът е хубав по съдържание и това е общо мнение на учителите. Той буди емпатия към децата, които имат затруднения. Завършва позитивно. Всичко друго е извън образователната система", каза той.

Денков посочи, че текстът на разказа е избран във вторник сутрин от експертите на МОН - самият той не е участвал в подбора на материалите, а ги вижда едва когато мине изпитът.

"Моята задача е да организирам с екипа всичко да протече според правилата, а не да преценявам дали един или друг текст или автор е по-подходящ. Това трябва да го правят експертите. Вчера бях във Велико Търново, имам изпратени съобщения от колеги от учителската общност, всички са много позитивни относно съдържанието на разказа. За родителите това е най-важното", каза той.

Историята в "Талисманът" описва срещата между момче от училищен оркестър и болно момиче, за което учениците организират благотворителен концерт. Момчето решава да подари на момичето своя талисман - обсидиан - с надеждата, че ще ѝ донесе късмет и здраве. Разказът завършва с изненадваща втора среща между двамата след неочакваното излекуване на детето, което връща талисмана на своя благодетел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023
Кариерен (ре)старт

Yettel посрещна новите участници в 9-ото издание на „Рамо до рамо“

Четири пъти повече души участваха в програмата в сравнение с миналата година 

15:58 - 08.12.2023