"Заседанието ще се предава пряко по БНТ и БНР. Така че моля за усмивки и за радост. Нека народът да види, че народните представители в 45 Народно събрание са хора с добро настроение и имат хумор" - така Мика Зайкова започна обръщението си към депутатите в първия работен ден на парламента.

Мика Зайкова ще остане в историята на Народното събрание след 1989 г. като първата жена, получила възможността да председателства парламента при тържественото му откриване. 

Тази чест се полага по право на най-възрастния народен представител, а 79-годишната Зайкова (икономист и дългогодишен съветник в КТ "Подкрепа", водач на листата на "Има такъв народ" от 24 МИР-София) е доайенът сред 240-те нови депутати. 

"Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-то Народно събрание, за което съм много щастлива. И дано да съм добра орисница". 

Въпреки организационните трудности около отчитането на гласовете в пленарната зала без електронна система, първото заседание на 45 Народно събрание ще се запомни с отличителното чувство за хумор и апострофи на Мика Зайкова, която изрично напомняше за дължимото уважение към институцията, но и не остави без коментар някои от изявленията на колегите си в залата - включително неприсъствената оставка на премиера Бойко Борисов. 

"Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим - вие, старите управници, и ние, уж бъдещите нови управници. Много пъти е казвал истината - дали на протести, дали в референдуми, дали на избори. Но на 4 април той ни изпрати тук в тази зала с една-единствена поръка: промяна. Промяна, дами и господа. Тази промяна, която ще извади България от всички последни места в ЕС. Защото аз - и надявам се, вие - искате да видите в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, най-нещастни, да не живеем най-малко, и за най-голямо съжаление, да не сме най-безпросветни.

Защото, дами и господа, страната, която е била на пето място в Европа по качество на образованието, сега за съжаление е на далечното 88-о от 140 страни. Това за българската древна култура, за нашата хилядолетна цивилизация е срам и позор.

България е дала на света Паисий Хилендарски и неговата История славянобългарска. България е дала "на вси славяни книги да четат" и азбука. България е дала колоси като Иван Вазов, Стоян Михайловски. България е дала много нежни и войнствени поети - Димчо Дебелянов и Никола Вапцаров. България е дала певци и артисти, които са записани със златни букви в пантеона на Миланската Скала, като Борис Христов, Елена Николай, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска. България е дала учени и изобретатели, които са работили във всички области на науката. България е дала велики артисти. И никой от вас и аз самата не искам нашите велики артисти и културни дейци да протягат ръка за пенсия.

Мисля, че ние тук наистина можем да направим нещо много важно, независимо от това че сме различни. Независимо че сме с различни политически убеждения, мисля, че имаме една-единствена цел, а това е просперитетът на България и нейното достойно място в европейското семейство. Мисля, че нашите предци са ни дали и формулата за постигането на тази цел: Съединението прави силата. Интересите на народа са над всичко. Не забравяйте кой и за какво ви е изпратил тук", каза тя в своята реч, преди да покани депутатите да положат клетвата си. 

Когато Зайкова анонсира току-що внесената оставка на министър-председателя Бойко Борисов, тя обърна специално внимание на отсъствието му: 

"Не желая да коментирам, но... това или е срам пред народа и пред вас да дойдат тук и да си подадат оставката, или е пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република". 

20-минутното слово на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, в което тя се обърна към новите партии в парламента с призива "Време е шоуто да приключи" също завърши с включване от председателя на парламента. 

"Благодаря Ви, г-жо Атанасова, за програмната реч, която изнесохте...", каза Зайкова, с което предизвика бурни иронични ръкопляскания в залата заради оценката за качеството на изявленията на депутата от ГЕРБ.

Зайкова обаче не остави този жест без реакция: "Дами и господа, много ви моля да се въздържате от обидни намеци. Самата г-жа Атанасова каза, че злобата не е добър съветник и аз считам, че трябва да следваме нейния съвет. Злобата не е добър съветник. А глупостта, дами и господа, се плаща най-скъпо". 

Когато Мая Манолова обвини управлението на ГЕРБ за това, че "България остана не само най-бедната и най-корумпирана страна в Европа, но и страна, в която няма средна класа", депутатите от първата политическа сила реагираха с бурни критики от място. Последната дума обаче отново беше на Мика Зайкова: 

"Обръщам се към колегите от ПГ на ГЕРБ. Не можах да разбера вашето възмущение срещу това, което каза г-жа Манолова, че сме най-бедните. Нима България не е страната - единствена с минимална работна заплата под 400 евро? Нима нямаме 8,1 пъти разлика между бедни и богати? Хайде да си говорим истината". 

Разбира се, не липсваха и куриозни моменти. Обявлението й, че патриарх Неофит е болен и затова не може да присъства на откриването на парламентарния сезон, предизвика уточнение от Светия синод, че отсъствието му се дължи на ежегодна профилактика заради хронични заболявания и че е с отрицателен PCR-тест за Covid-19. 

Най-големите затруднения дойдоха поради липсата на електронна система за отчитане на гласовете, което налагаше всяко гласуване да се смята на око (от квесторите) и на ръка (от председателя). Зайкова не изгуби присъствие на духа дори когато започна гласуването на правилата за избор на нов председател на Народното събрание, а изведнъж сборът от гласовете според броенето на квесторите се оказа по-голям от всички 240 депутати. 

"Дами и господа, гласували са общо двеста тридесет и девет души в залата и двама души... хм, но тогава не ми излиза сметката. Нещо квесторите са сбъркали. Почвам аз да сме́там". 

Икономистът взе нещата в свои ръце и уравнението все пак се получи. А изборът на Ива Митева ("Има такъв народ") начело на 45 Народно събрание завърши с шегата на Мика Зайкова: "Нима всички сте за?". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България