Депутат от ГЕРБ за Илчовски: "Ако този човек пострада, знаете кой ще е виновен пак"

Изслушването на Светослав Илчовски и Иван Ангелов в комисията "Манолова" създаде огромно напрежение между депутатите от ГЕРБ и останалите парламентарни групи. Малко преди членовете на комисията да приемат процедурни правила и да дадат думата на зърнопроизводителя, който сигнализира за корупция, депутатът от ГЕРБ Маноил Манев препоръча Илчовски да бъде взет под охрана на Бюрото към главния прокурор.

"Тъй като аз разсъждавам в едни такива формули, че всичко е планирано, предлагам тази служба, дето искате да я закривате - към главния прокурор за охрана на свидетели - да вземе мерки за охрана на този човек. Защото иначе ако вие сглобите още някой сценарий и този човек нещо пострада, знаете кой ще е виновен пак после", каза Манев в изказване пред заседателната зала.

Той се позова на интервю на депутата от "Демократична България" Калоян Янков пред БНР малко по-рано днес, в което той казва, че досега Илчовски трябваше да бъде поставен под защита, защото "каза неща, които са изключително опасни за управлението".

Бюрото за защита при главния прокурор беше създадено през 2020 г., като служителите му бяха ангажирани в някои от най-публичните акции на обвинението до антиправителствените протести - включително при влизането в президентската администрация по разследването срещу съветниците Пламен Узунов и Илия Милушев.

"Има такъв народ" предложиха закриване на службата, посочвайки, че опазването на обществения ред не е в правомощията на прокуратурата, а на изпълнителната власт. Работата на 45 Народно събрание приключи, преди този проект да бъде обсъден и гласуван.

Репликите на Маноил Манев дойдоха малко преди в залата на комисията да пристигнат десетки депутати от ГЕРБ, които се наредиха плътно зад гърба на Светослав Илчовски, докато той даваше показания за корупционни схеми в партията.

Самият Манев е бивш служител от системата на МВР, работил е в Криминална полиция Стара Загора. Между 2011 и 2015 г. е общински съветник на ГЕРБ в областния град (където се намира и централата на "Градус", чийто собственик Иван Ангелов беше уличен за "ковчежник" на Бойко Борисов от Илчовски).

През 2016 г. той Манев става депутат от ГЕРБ, а в последните години е един от основните говорители на партията в медиите. Автор е на ръководства за бодигардове, неотдавна публикува и роман със заглавие "Стига, рече Господ" (изд. Милениум на Недялко Недялков, ПИК).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024