Изслушването на Светослав Илчовски и Иван Ангелов в комисията "Манолова" създаде огромно напрежение между депутатите от ГЕРБ и останалите парламентарни групи. Малко преди членовете на комисията да приемат процедурни правила и да дадат думата на зърнопроизводителя, който сигнализира за корупция, депутатът от ГЕРБ Маноил Манев препоръча Илчовски да бъде взет под охрана на Бюрото към главния прокурор. 

"Тъй като аз разсъждавам в едни такива формули, че всичко е планирано, предлагам тази служба, дето искате да я закривате - към главния прокурор за охрана на свидетели - да вземе мерки за охрана на този човек. Защото иначе ако вие сглобите още някой сценарий и този човек нещо пострада, знаете кой ще е виновен пак после", каза Манев в изказване пред заседателната зала. 

Той се позова на интервю на депутата от "Демократична България" Калоян Янков пред БНР малко по-рано днес, в което той казва, че досега Илчовски трябваше да бъде поставен под защита, защото "каза неща, които са изключително опасни за управлението". 

Бюрото за защита при главния прокурор беше създадено през 2020 г., като служителите му бяха ангажирани в някои от най-публичните акции на обвинението до антиправителствените протести - включително при влизането в президентската администрация по разследването срещу съветниците Пламен Узунов и Илия Милушев. 

"Има такъв народ" предложиха закриване на службата, посочвайки, че опазването на обществения ред не е в правомощията на прокуратурата, а на изпълнителната власт. Работата на 45 Народно събрание приключи, преди този проект да бъде обсъден и гласуван. 

Репликите на Маноил Манев дойдоха малко преди в залата на комисията да пристигнат десетки депутати от ГЕРБ, които се наредиха плътно зад гърба на Светослав Илчовски, докато той даваше показания за корупционни схеми в партията. 

Самият Манев е бивш служител от системата на МВР, работил е в Криминална полиция Стара Загора. Между 2011 и 2015 г. е общински съветник на ГЕРБ в областния град (където се намира и централата на "Градус", чийто собственик Иван Ангелов беше уличен за "ковчежник" на Бойко Борисов от Илчовски). 

През 2016 г. той Манев става депутат от ГЕРБ, а в последните години е един от основните говорители на партията в медиите. Автор е на ръководства за бодигардове, неотдавна публикува и роман със заглавие "Стига, рече Господ" (изд. Милениум на Недялко Недялков, ПИК). 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета

Директорът на Центъра по заразни болести: По-добре "зелен сертификат", отколкото локдаун

Проф. Ива Христова е един от експертите които ще решават за мерките на Ангел Кунчев