Депутатите избегнаха въвеждането на задължителни Covid-сертификати за себе си

Мнозинството в 47-то Народно събрание отби дебата за въвеждането на задължителни Covid-сертификати за достъп до сградата на парламента, като демонстрира нежелание да реши казуса още в първата седмица на работата си.

От ГЕРБ-СДС направиха опит да прокарат предложението, за което нямаше съгласие на председателския съвет на 47 НС, през една от точките в бъдещия правилник, която засяга дистанционното участие на депутати, които са болни от Covid-19 или са под карантина.

До финално гласуване не се стигна заради насрочения блиц-контрол на министрите, но "Продължаваме промяната" и "Демократична България" обявиха, че ще гласуват с "въздържал се", за да може дебатът по темата да се проведе "цялостно". Не само "Възраждане", но и "Има такъв народ" се обявиха против задължителните сертификати.

От БСП заеха неясна пасивна позиция, като депутатът Георги Свиленски обвини ГЕРБ, че с предложението си създавали неравнопоставеност между депутатите без сертификати, които биха могли да работят онлайн, и депутатите с болнични листове за заболявания извън Covid-19, които по действащите правила не са включени в опцията за дистанционните заседания на парламента.

Предложението за зеления сертификат беше дадено от бившия директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов с думите: "Лекарите лекуват и се допускат до работа единствено със зелен сертификат. По никакъв начин народният представител не трябва да бъде по-различен от останалите хора в обществото".

"Проф. Балтов, вие искате да кажете, че един народен представител без зелен сертификат ще заседава онлайн, а един депутат, пострадал при ПТП със счупен крак, няма да може да заседава", репликира Георги Свиленски от БСП. Той се възмути, че дебатът пораждал съмнения у гражданите, че депутатите изобщо са изключени от Covid-правилата и обяви, че "мои избиратели ме питат "Ти като ходиш в театър, показваш ли зелен сертификат?".

"В момента обсъждаме само мерки за Covid. В момента, в който дадем възможност на хората без сертификат да работят онлайн, не им пречим да защитават правата на своите избиратели. Но не може да имаме различно мерене кой е по-облагодетелстван. Не може народният представител да е облагодетелстван. Не може да даваме този "светъл" пример на цялото общество", отговори Балтов.

Позицията на ГЕРБ срещна директна подкрепа само от страна на ДПС, от името на депутата Джевдет Чакъров, който е лекар по професия.

"Цялата група на ДПС имаме зелени сертификати, това е наша убедена позиция. Това е правилният подход да се ваксинираме. Този пример наистина трябва да дадем на цялата общественост, за хората, които имат страх от ваксиниране, а не от трибуната на НС да всяваме страх и да провокираме резервирана позиция. Видно е, че там, където има висок процент на ваксинация, заболеваемостта протича с много по-щадящи параметри. Нима не се стряскаме, че сме втори по света по смъртност и първи в Европа?", каза той.

Очаквано "Възраждане" дадоха отпор на идеята за задължителния Covid-сертификат. Представителите на партията обвиниха вносителите на предложението, че искали да "ограничават нашите права да сме тук и да защитаваме правата на нашите избиратели".

"Има такъв народ" обаче се включиха равностойно в техния тон. В интервюто си за БНТ от лятото на 2021 г. Слави Трифонов твърдеше, че подкрепя ваксинацията и спазването противоепидемичните мерки. В дебата в пленарна зала обаче участваха само депутати от ИТН, които от самото начало се противопоставят на ваксинационната кампания и сертификатите - вкл. Тошко Йорданов и Андрей Чорбанов.

Йорданов лансира твърдението, че "неваксиниран, но здрав човек, не е опасен за никого, но един с пълен ваксинационен курс и вирусоносител, може и да се разболее, и да зарази". Той направи изрично уточнение, че говори от свое име, а останалите депутати в групата можели сами да решат как да гласуват. Коментарът му беше посрещнат с критики от страна на д-р Александър Симидчиев (ДБ).

"Не може да се сравнява рискът между един преболедувал и един непреболедувал и неваксиниран. Драматично се намалява рискът и от заболяване, и от разпространение", каза Симидчиев. Той все пак обяви, че ДБ ще се въздържи при гласуването, а няма да подкрепи точката: "Докато не постигнем консенсус в тази зала, че трябва да управляваме този риск".

Чорбанов, от своя страна, обяви, че сертификатите за депутати и посетители в сградата на НС би било "дискриминация", защото може да даде основание на "всеки работодател и администратор да въведе същото условие".

Станислав Балабанов от ИТН използва случая, за да напомни на един от вносителите Костадин Ангелов (ГЕРБ) как доскоро твърдеше, че зелените сертификати са "дискриминационно отношение към 75% от българите". Тази позиция беше защитавана от бившия здравен министър на ГЕРБ по време на предизборната кампания, когато партията атакуваше МЗ при въвеждането на решението.

Ангелов не отрече, че се е противопоставял на мярката, но обяви, че щом сертификатите вече са въведени, трябва да се спазват и в Народното събрание.

Костадин Ангелов се опита да предизвика реакция от Кирил Петков и като каза, че "в Канада изискванията за влизане в парламента на всички членове на парламента, членове на екипите им и всички журналисти, са пълен ваксинационен цикъл. Същите правила важат и в Харвард".

В крайна сметка, дебатът беше прекратен без резултат, за да може да започне изслушването на служебните министри.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024