По идея на ГЕРБ отстраняването на Антон Славчев като шеф на КПКОНПИ се отлага Снимка: © Screenshot

Депутатите от комисията по превенция и противодействия на корупцията в парламента проведоха заседание, на което да гласуват освобождаването на Антон Славчев от ръководните му постове в Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ). Това обаче в крайна сметка не се случи.

Предложението за отстраняването на Славчев беше внесено от ПП-ДБ и подкрепено с подписите на депутати от "Възраждане" и разпадналата се "Величие". Точката беше трета в дневния ред на парламентарната комисия, но така и не се стигна до гласуването.

Тя беше отложена за следващо заседание. Това стана, след като депутатът от ГЕРБ Тервел Георгиев поиска шефът на КПК и КОНПИ първо да представи подробна справка дали има депутати, които са обект на разследване от комисията. Той изтъкна, че това трябвало да се направи, за да няма конфликт на интереси при гласуването. В крайна сметка народните представители отложиха вота и Славчев засега остава на мястото си и в двете комисии.

По-рано той представи пред депутатите доклади за дейността на КПК и КОНПИ и отговаряше на техните въпроси по различни дела, включително за скандала в "Митници" и разследването на имоти на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка.

От изказването му стана ясно, че КПК не разследва санкционираните по глобалния закон "Магнитски". В списъка са депутатът от ДПС Делян Пеевски, бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов и други.

На въпрос на Лена Бориславова (ПП-ДБ) дали комисията извършва някакви проверки или разследвания срещу тези лица, Славчев отговори, че още през 2021 г. прокуратурата е възложила проверки на всички замесени. А от комисията били изпратили цялата информация на държавното обвинение, за да прецени дали има данни за извършени престъпления.

"Всичко, което ни е било в правомощията, сме го извършили. Не мисля, че в момента има производство, което е във връзка със закона "Магнитски", каза Славчев.

Той беше питан и за арестите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Горанов и ПР-ката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. От думите на Славчев стана ясно, че в комисиите все още текат разследвания по случая от март 2022 г.

Той каза, че в Комисията за противодействие на корупцията има образувано досъдебно производство за престъпления, извършени от длъжностни лица във властта, във връзка с арестите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024