Със 131 гласа "за" парламентът избра ново редовно правителство след 1 година служебна власт Снимка: © Булевард България

15:35 - България има ново редовно правителство. Николай Денков е избран за министър-председател.

С мнозинството от гласове на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" парламентът излъчи ново редовно правителство с премиер акад. Николай Денков.

Предложението беше прието със 131 гласа, като за него гласуваха почти всички депутати от двете най-големи парламентарни групи, както и двама народни представители от ДПС - лидерът на партията Мустафа Карадайъ и депутата Делян Пеевски. ДПС беше единствената парламентарна група, която не взе думата по време на дебатите. Останалите ѝ представители изобщо не участваха във вота.

Един избраник от ГЕРБ-СДС обаче гласува против кабинета. Това е Делян Добрев, който обяви в профила си във Facebook, че все още смята, че "ПП са сбирщина от измамници" и няма търпение да гласува "за" при първия вот на недоверие към правителството.

Депутатите приеха министър-председател да бъде Николай Денков от ПП-ДБ, като идеята е той да заема поста за първите 9 месеца. Бившият еврокомисар Мария Габриел от ГЕРБ-СДС е новият вицепремиер и министър на външните работи, а след 9 месеца ще смени Денков. За първи път държавата ще се управлява на ротационен принцип.

Кабинетът "Денков-Габриел" влиза в съвременната история на България и като първият, който е реализиран с втория мандат.

Президентът Румен Радев реши да си спести историческия момент и напусна залата точно преди съставът на Министерския съвет да положи клетва. От парламентарната група на "Възраждане" също излязоха от залата.

От дебатите в парламента и от предварителните заявки на новите управляващи е ясно, че приоритетите им ще се фокусират върху приемането на редовен бюджет с дефицит до 3%, осигуряването на средствата по Плана за възстановяне и приемането на България в Шенген и еврозоната.

Новото правителство се реализира близо година, след като последното редовно правителство с премиер Кирил Петков беше свалено с вот на недоверие. Оттогава страна се управлява от служебен Министерски съвет, назначен от президента, както повелява конституцията в такива случаи.

Как премина пленарният ден и дебатите около кабинета прочетете по-долу:

15:00 ч. За Христо Иванов обяви, че изборът на кабинет не решава кризата с обществения договор

Заключителното изказване от трибуната преди депутатите да пристъпят към гласуване, бе на съпредседателя на ДБ Христо Иванов. По думите му избирането на правителство няма да реши по-тежкия проблем на България - кризата на обществения договор в страната. За целта той призова за съгласие между партиите в парламента и заяви готовността на партията си да говори с всички по тази фундаментална тема без изключения. "Ако приемем, че просто ако изберем правителство, ще решим политическата криза, ще сбъркаме. Съединението на гласовете, което ни предстои да направим, стъпва на множество компромиси, а конструкцията на изпълнителната власт е сложна и непозната досега", каза Иванов.

Той очерта четири ключови приоритета на новата власт - ново начало в правосъдието, рестарт на регулаторите и институциите за борба с корупцията, постигане на консенсус по ключовите моменти на изборния процес, изчистване и модернизиране на службите и системата за сигурност.

14:30 ч. БСП ще гласува против. Нинова нарече кабинета "еднорък и двуглав Франкенщайн"

Лидерката на БСП Корнелия Нинова за пореден път се възмути от предложения кабинет с втория мандат и го определи като "еднорък и двуглав Франкенщайн" (вероятно примерът ѝ е взаимстван от романа на Мери Шели, в който обаче Франкенщайн не е чудовището, а неговият създател - б.р.) Сравнението ѝ е препратка към заявки на някои от депутатите на ПП-ДБ и ГЕРБ, че по-скоро биха останали без ръка, отколкото да гласуват за кабинет на другата формация.

От пленарната трибуна Нинова цитира и реч за мафията и корупцията, генерирана от инструмента за изкуствен интелект ChatGPT. Той определил мафията като "опасен синдром и болест, която отслабва институциите и доверието на гражданите в тях".

След това лидерката на БСП започна да цитира това, което тя нарече "естествен интелект" - прочете извадки от разпространения запис от заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната". Тя акцентира върху твърденията за "изпиране" на Борисов и фразата, че ПП са направили "леко ала-бала пред президента".

"Каква е разликата между изкуствения и естествения интелект? Изкуственият няма емоции. Даваш му задача и я изпълнява. Естественият има страх, задкулисие - това е днешната коалиция - коалицията на страха, на имунитетите, на зависимостите", заяви Нинова, като уточни, че партията ѝ няма да подкрепи проектокабинета.

По думите ѝ, БСП е единствената алтернатива, която е предложила вариант, който да изведе България от кризите.

"Предложихме 5 национални задачи, зад които заставаме всички с надпартиен премиер и експерти, срок за изпълнение и контрол. Това беше единственото възможно. Но страхът, лакомията им ги накара да направят коалиция", обвини Нинова депутатите от ПП-ДБ.

14:00 ч. Отцепелият се от групата на ПП-ДБ депутат Радостин Василев определи моментът като "тъжен ден за България", тъй като ще бъде гласувано "най-позорното и жалко правителство".

По думите му то щяло да прикрива корупцията и да е в противовес на исканията на българските граждани. Василев обвини ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в това, че правят коалицията, а всъщност лъжат, че не правят.

"Това правителство обединява необединимото в някакви лични интереси, интереси на някакво посолство, но не и в интерес на българския народ", заяви той.

Василев обяви категорично, че няма да подкрепи кабинета "Денков - Габриел".

13:40 ч. Деница Сачева от ГЕРБ се обърна към депутатите и потвърди, че парламентарната ѝ група ще подкрепи правителството, предложено с втория мандат на ПП-ДБ.

Тя изтъкна, че някои от нейните колеги ще направят това с "противоречиви чувства", но всички от тях "обичат България" и са готови на лични саможертви в името на редовно правителство. А такова трябвало да има, тъй като "не може държавата да продължава да се управлява от хора, които не са избрани от народа", каза тя по адрес на служебните правителства на президента Румен Радев.

"Днес, колеги, не даваме кредит на доверие, а кредит на време. Време - нужно да се успокоят политическите страсти...да се гради доверие. Дали то ще бъде уползтоврено градивно зависи от министрите които ще се закълнат днес", посочи Сачева.

13:25 ч. Кандидат-премиерът Николай Денков представи структурата и състава на кабинета си. Той акцентира върху това, че заедно с ГЕРБ-СДС са си поставили за задача да прекъснат дългата поредица от избори и най-накрая България да излъчи редовно правителство.

Приоритетите пред него ще бъде приемането на държавен бюджет, съдебна реформа и приемането на страната ни в Шенген и еврозоната.

13:15 ч. Кирил Петков представи кандитатурата за премиер

Кандидатурата на Николай Денков за премиер с втория мандат беше представена от един от лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков. Той определи Денков като един от "топ учените в света", а Мария Габриел, която ще поеме поста след Денков, като истински "европейски лидер".

"България е страна, в която има много проблеми за решаване, но по-рядко говорим, че България е страна, пред която има много възможности... Днес акад. Денков и Мария Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е възможно и талантливите могат да работят заедно, за да изведат България напред. Съставът на България също е изпълнен с талант", заяви той.

В речта си от пленарната трибуна Петков цитира австрийския икономист Йозеф Шумпетер и заговори за Силициевата долина, като често допускаше лапсуси, което предизвика смях сред депутатите, включително и от неговите партньори от ГЕРБ.

13:05 ч. Заседанието започна. В залата се регистрираха 235 народни представители, което означава, че за избиране на ново редовно правителството са нужни поне 118 гласа.

13:00 ч. На извънредно заседание Народното събрание гласува проектокабинета "Денков-Габриел", след като вчера президентът Румен Радев издаде указ за съставяне на правителство.

Народните представители обсъждат и гласуват по три точки, включени в дневния ред - избор на министър-председател, приемане на структура на Министерски съвет и избиране на такъв. Списъкът с министри беше обявен в петък от кандидат-премиера Николай Денков и Мария Габриел (ГЕРБ), която е кандидат за поста вицепремиер и министър на външните работи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Истинската Марта от Baby Reindeer проговаря

В интервю с Пиърс Морган Фиона Харви твърди, че не е преследвала комика Ричард Гад

12:38 - 10.05.2024
Важно днес

Над 10 хил. деца остават без място в детските градини и ясли в София след първо класиране

Излезе първото класиране за детските градини в София

12:19 - 10.05.2024
Важно днес

190 служители на митниците, НАП и МВР влязоха в складовете на „Лукойл“

Чакат се резултати от "инвентаризацията" на наличностите на горива

12:01 - 10.05.2024
Важно днес

ЦИК отговори на Главчев: Няма да се забавят изборните резултати

Росица Матева призовава да не се внася излишно напрежение преди вота

11:17 - 10.05.2024
Важно днес

Израел е готова да се бие "сама" в Газа, ако САЩ спрат доставките на оръжия, каза Нетаняху

Израелският премиер отговори на предупреждението, отправено от Джо Байдън

11:15 - 10.05.2024
Технологии

Open AI готви конкурент на търсачката на Google

Разширението на ChatGPT се очаква да бъде обявено официално на 13 май

10:23 - 10.05.2024
Живот

Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на многохиляден протест и освирквания

Хиляди протестираха в Малмьо срещу участието на Израел в "Евровизия"

09:40 - 10.05.2024
Важно днес

ГЕРБ - ДПС са близо до мнозинство в следващия парламент, показва проучване на "Маркет линкс"

Според проучването само 5 партии влизат в следващия парламент

09:37 - 10.05.2024