Депутатите съкратиха ваканцията си с обиди на "тролове" и жалби за Библията

Със 181 гласа "за", 20 "против" и 11 "въздържал се" Народното събрание прие да съкрати коледната си ваканция, която трябваше да продължи от 22 декември 2021 до 10 януари 2022 г.

Прието беше да се почива в официалните неработни дни (24-28 декември), както и между 29 и 31 декември. След 3 януари парламентът отново ще се събере на работа. Отхвърлено беше предложението на Виктория Василева от ИТН, което предвиждаше да не се отпускат трите дни преди Нова година.

От "Продължаваме промяната" аргументираха идеята за съкращаване на ваканцията с това, че предстои важна работа по съставянето на парламентарните комисии и че НС има "един обикновен дълг към избирателите си и той се състои в това, че сме се събрали да се трудим повече, отколкото да си почиваме".

Въпреки че точката събра голямо мнозинство, депутатите от ГЕРБ отнеха около 20 минути от пленарното заседание, за да правят обструкции на предложението (и накрая го подкрепиха).

Серийното преповтаряне на едни и същи аргументи от страна на опозицията накара Явор Божанков от БСП да обвини депутатите от ГЕРБ, че се държат като тролове и че целят да саботират законодателния процес, включително финалното приемане на новия правилник.

Любен Дилов-син, от своя страна, обвини мнозинството, че нарушава "гражданските и верските права на депутатите, които следват християнското вероизповедание".

"От Рождество до 8 януари има ред важни празници, свързани с обредност, ритуалност. Ако хората искат да живеят в църквата, няма да могат да ги спазват", каза той, с което предизвика Тошко Йорданов от ИТН да репликира, че някои депутати "се правят на много религиозни, но отиват да изпълняват религиозните си обязаности, като се гмуркат тук-таме по света".

Дилов атакува и правителството на Кирил Петков за това, че не "поканило" патриарх Неофит на клетвата си и не положило Библията до конституцията при встъпването в длъжност.

На този коментар отговори Настимир Ананиев (ПП), който цитира официално опровержение от страна на Българската православна църква - патриархът действително е бил поканен на церемонията по заклеването на новото правителство, но не е могъл да присъства, поради което е изпратил епископ Герасим.

Това обаче не попречи на Маноил Манев (ГЕРБ) да продължи намека за антирелигиозността на новата власт, като обяви, че "на либералното управление не му трябват християнски ценности".

"Една еврокомисарка каза, че трябва да се отмени Коледа като празник, Европарламентът дебатира по тази тема вчера, а нашето либерално управление започна да пробва дали ще стане номерът по-раничко", обяви Манев. Това, за което той говори, са отхвърлените предложения от малтийската комисарка Хелена Дали за използване на "неутрални" термини във вътрешната комуникация на ЕК, в което се предлага "коледния период " да се заменят с "празничния период".

Кога ще почиваме през декември 2021 и януари 2022

Критики дойдоха и от Росица Кирова (ГЕРБ), която се оплака от това, че депутатите нямат право да си вземат отпуск за разлика от останалите работещи българи и че в 46 Народно събрание са се лишили от лятна ваканция.

"Когато един човек се опитва да демонстрира работа от 8 сутринта до 12 вечерта, е нетрудоспособен. По-полезно е хората да имат свободата да свършат конкретна работа, отколкото да са задължени да стоят с часове някъде и да демонстрират, че правят нещо.
Всеки има нужда от почивка и семейство - в предходния парламент нямахме лятна ваканция", каза Кирова.

Тошко Йорданов отново се намеси, като й напомни, че народното представителство не е "привилегия", а се упражнява по желание.

"Ако искате, ходете си в частния сектор и си правете ваканции. На който му е тежко тук и си мисли, че е привилегирован, да се погледне в огледалото. Ако му е тежко, да си ходи вкъщи", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024
Важно днес

Байдън се оттегли от президентската надпревара в САЩ и подкрепи Камала Харис

Президентът казва, че прави това "в най-добрия интерес" на партията и на страната си.

21:02 - 21.07.2024
Важно днес

Денков: Целта на Пеевски е да бъде единственият деребей в държавата

ПП-ДБ иска оставката на Калин Стоянов заради забавената реакция в село Воден

18:16 - 21.07.2024