Депутатите вече не искат да работят извънредно и предлагат по-дълга ваканция заради изборите Снимка: © Народно събрание

Депутатите изглежда са променили плановете си за работа и искат да удължат есенната си ваканция заради местните избори с поне седмица. Това става ясно от проекторешение, което вече е внесено в деловодството на Народното събрание.

По-рано народните представители гласуваха да не заседават по време на предизборната кампания между 11 и 27 октомври, т.е. в последните три седмици преди вота. Решението беше прието по искане на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Заради по-дългата почивка депутатите приеха да "отработят" предварително пленарните заседания, като се събират във всички делнични дни през септември, а не както по принцип - от сряда до петък.

Сега обаче управляващото мнозинство е предложило промени, които удължават ваканцията. Извънредните заседания, предвидени за следващата седмица, отпадат. Няма да има и редовно такова в сряда. Депутатите ще работят само в два от петте работни дни - четвъртък и петък.

Те са добавили към почивката си и седмицата между първия и втория тур на местните избори, като така ще почиват и в началото на ноември. На практика Народното събрание няма да заседава близо месец. Последното му заседание преди есенната ваканция ще бъде на 6 октомври, а след това депутатите ще се върнат на работа чак на 8 ноември.

Вносители на предложението са ключови лица от управляващото мнозинство и ДПС - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, депутатът Делян Пеевски, съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов, депутатите Стою Стоев (ПП-ДБ) и Деница Сачева (ГЕРБ).

Основната причина за прекъсване на работния процес е, че народните представители ще насочат вниманието си към предизборната кампания за местните избори, които ще се проведат на 29 октомври. Съгласно Конституцията парламентът не работи по време на предизборна кампания за парламентарен вот - това условие не се отнася за местния вот. Депутатите обаче изразиха опасения, че трибуната на Народното събрание може да бъде използвана за политическа агитация в хода на кампанията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024