Когато Израел ликвидира враговете си по телефона Снимка: © Getty Images

Масово взривяване на пейджъри се превърна в един от най-тежките пробиви в сигурността на "Хибзула" в Ливан и Сирия, а групировката веднага уличи Израел заради атаката.

Тел Авив нито поема, нито отрича отговорност за внезапното нападение - но израелските разузнавателни служби като Мосад и Шин Бет имат дълга история на подобен тип нестандартни операции.

Агентите използват телефони и други телекомуникационни устройства за следене, наблюдение и дори убийството на своите врагове.

Един от най-известните случаи е т.нар. операция "Божи гняв" от декември 1972 г.

Той е част от отмъщението на Израел за т.нар. "Мюнхенско клане" - заложническата криза, при която няколко месеца по-рано са убити 11 израелски спортисти на Олимпийските игри в Германия.

Терористичната атака е извършена от палестинска групировка на име "Черния септември" с помощта на Организацията за освобождение на Палестина (ООП).

Трима от осемте бойци, пряко участвали в екзекуцията на спортистите, оцеляват. Малко по-късно са освободени от западногерманското правителство в замяна на екипажа на отвлечен самолет на Lufthansa. Другите петима загиват в престрелка с полицията по време на неуспешен опит за спасяване на заложниците.

Израелските служби си поставят за цел да ликвидират всички замесени в организирането на клането.

Една от мишените на Мосад е Махмуд Хамшари - представител на ООП в Париж.

На 8 декември 1972 г. той вдига слушалката на телефона във френския си апартамент в очакване на обаждане от журналист. Намиращ се наблизо израелски екип взривява дистанционно експлозив, който е поставен в основата на апарата.

Хамшари губи крака си, а по-късно загива.

Твърди се, че тайна израелска комисия начело с тогавашния премиер Голда Меир и министъра на отбраната Моше Даян е разрешила убийството на всеки, който пряко или косвено е свързан с организацията „Черен септември“. Повечето от членовете ѝ са дошли от Фатах – фракцията на ООП, която се контролира от Ясер Арафат.

Отрядът „Божи гняв“, с кодово име „Байонет“, е съставен от членове на "Мосад" и е подкрепен от екипи за специални операции от Израелските сили за отбрана (IDF).

Групата прекарва години в издирване и убиване на заподозрените за убийството на израелските олимпийци.

Израелският отряд за отмъщение първо убива Ваел Звайтер, организатор на ООП и братовчед на Ясер Арафат, като го застрелва във фоайето на жилищната му сграда в Рим през октомври 1972 г.

През декември 1972 г. член на „Божи гняв“, представящ се за италиански журналист, насрочва телефонно интервю с Хамшари.

Преди това специалисти по експлозиви проникват в апартамента му и поставят взривното устройство в телефона.

Хамшари се обажда в уговорения час и в този момент бомбата е активирана дистанционно от агенти, които изчакват наблизо.

Четирима други заподозрени са убити през следващите няколко месеца.

Операциите в „Божи гняв“ са драматизирани във филма на Стивън Спилбърг „Мюнхен“ (2005 г.).

През 1996 г., израелската агенция за вътрешна сигурност „Шин Бет“ успява да измами Яхия Аяш по сходен начин.

Аяш, наричан още "Инженера", е главният бомбаджия от "Хамас". Смята се, че той носи отговорност за организирането на серия самоубийствени атентати, отнели живота на близо 90 израелци, включително много цивилни хора. Под негов контрол са взривени два автобуса в Хадера и Тел Авив.

През 1996 палестински сътрудник на израелските служби внася в Газа мобилен телефон "Моторола Алфа", идентичен с използвания от Яхия Аяш.

undefinedВ телефона са скрити около 50 грама експлозиви - достатъчно, за да убият всеки, който държи устройството до ухото си.

Агентът, за който се твърди, че е бил хазяин на боеца от "Хамас", успява да подмени апарата на Аяш със заредения с взривно вещество.

Jerusalem Post разказва, че "Шин Бет" са знаели, че Яхия Аяш разговаря с баща си по телефона всяка седмица, винаги в един и същи ден и час.

В момента на очакваното обаждане израелските разузнавачи активират бомбата с дистанционно. "Инженера" е убит на място.

И в двата случая от 1972 и 1995 г. телефоните са използвани за няколко важни цели: наблюдение на мишената, потвърждаване на самоличността и възможност за използване на малки взривни устройства, които са убили само Аяш и Хамшари.

Случаят с едновременното взривяване на хиляди пейджъри идва на фона на засилено напрежение по границата между Ливан и Израел. "Хизбула" и израелските сили влизат в почти всекидневни бойни стълкновения на фона на войната в Газа.

САЩ отричат каквото и да било участие в операцията с пейджърите. Белият дом призова Иран да не засилва напрежението.

Още по темата:

Как Израел проби сигурността на "Хизбула" през пейджърите им


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024
Култура

"Синелибри 2024": Ървин Уелш, "Добър ден, тъга" и още от програмата на кинофестивала

Билетите за всички филми от "Синелибри" вече са в продажба

14:54 - 19.09.2024
Бизнес

Съдът на ЕС оспори практиката за "най-добра цена" на Booking, която ограничава хотелиерите

Решението може да има по-широки последици за туристическия бранш

14:04 - 19.09.2024