Над 42 00 души са под заплаха от разрушаването на язовирна стена в Украйна Снимка: © Getty Images

Около 42 000 души са застрашени от наводнения в контролираните от Русия и Украйна райони по поречието на река Днепър след срутването на язовирната стена на Нова Каховка. Ръководителят на службата за помощ на ООН предупреди за „сериозни и дълготрайни последици“ и риск от хуманитарна криза.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за срутването на огромния язовир, което доведе до големи наводнения и принуди хиляди хора да избягат.

Украйна заяви, че Русия е извършила умишлено военно престъпление, като е взривила язовира Нова Каховка от съветската епоха. Кремъл отвърна, че Киев се опитва да отвлече вниманието от започването на мащабна контраофанзива, която според Русия се проваля.

Разузнавателните агенции все още не са дали окончателна оценка дали президентът Владимир Путин стои зад разрушаването на язовира, но ако се потвърди, това ще означава най-голямото нападение срещу цивилна инфраструктура в Украйна от началото на войната.

Британският премиер Риши Сунак заяви, че Русия ще „стигне ново дъно“, ако се докаже, че Москва е отговорна за разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“.

Ръководителят на службата за помощ на ООН Мартин Грифитс посочи пред Съвета за сигурност, че скъсването на язовирната стена „ще има тежки и далечни последици за хиляди хора в Южна Украйна от двете страни на фронтовата линия поради загубата на домове, храна, безопасна вода и поминък“.

„Мащабът на катастрофата ще бъде напълно осъзнат едва през следващите дни“, каза той.

Грифитс отбеляза още, че разрушаването на язовира представлява сериозен удар по производството на храни в района. Освен това носи риск мини и експлозиви да бъдат отнесени от водата в други райони, които преди това са смятани за безопасни.

Женевските конвенции забраняват да се атакуват язовири по време на война поради опасността за цивилното население.

Украинският президент Володимир Зеленски описа случилото се като "екологична бомба за масово унищожение". Във видеообръщение той заяви, че неговите прокурори са се обърнали към Международния наказателен съд във връзка с язовира. По-рано той каза в Telegram, че руските сили са взривили електроцентралата отвътре.

„Жителите седят по покривите на домовете си и чакат да бъдат спасени ... Това е руско престъпление срещу хората, природата и самия живот“, посочи Олексий Кулеба, един от високопоставените служители в екипа на Зеленски.

Язовирът снабдява с вода обширна област от южноукраинските земеделски земи, включително окупирания от Русия Кримски полуостров, както и охлажда държаната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие.

Украинските власти изчислиха, че около 42 000 души са изложени на риск от наводненията, които се очаква да достигнат своя пик в сряда.

В град Херсон, на около 60 км надолу по течението на реката от язовира, нивото на водата се покачи с 3,5 м във вторник, което принуди жителите да се евакуират.

По думите на Зеленски 80 населени места са обозначени като рискови. Сред тях е и областният център Херсон, който Киев успя да си върне. Наводнени, според вътрешния министър Игор Клименко, са 24 селища. Опасност при евакуацията, обясни той, има не само от руски обстрел, но и от мини.

Oкупационната власт на Русия в Херсонска област също потвърди, че готви евакуация на три района – Олешки, Нова Каховка и Голо Пристан. Особено тежки са наводненията в самата Нова Каховка, където според назначения от Москва кмет водата се е повишила до 11 м.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023