Освободи Навални! Орхан Памук, Дж.К. Роулинг, Дейвид Духовни и още световни личности с призив към Путин

Стотици западни учени, актьори, писатели и други известни личности призовават руския президент Владимир Путин спешно да осигури на опозиционния политик Алексей Навални необходимите медицински грижи. Позицията им е заявена в отворено писмо, адресирано до руския държавен лидер.

Сред подписалите се са носителите на Нобелова награда Светлана Алексиевич, Херта Мюлер, Орхан Памук и Олга Токарчук, както и други писатели като Маргарет Атууд, Дж. К. Роулинг и Салман Рушди.

"Призоваваме Ви, г-н президент, да гарантирате, че на Алексей Навални незабавно ще бъде осигурено медицинско лечение и грижи, от които той спешно се нуждае - и на които има право съгласно руското законодателство. Като човек, който се е заклел да спазва закона, Вие трябва да го направите", се казва в отвореното писмо, публикувано първо в сп. "Economist".

Сред заявилите подкрепа има и звезди от шоу бизнеса като актьорите Бенедикт Къмбърбач, Стивън Фрай и Дейвид Духовни, както и фронтменът на Radiohead Том Йорк и членът на ABBA Бьорн Улвеус.

В момента Навални излежава няколко присъди в Русия по редица обвинения.

Руските власти твърдят, че опозиционния лидер и неговите поддръжници са екстремисти, свързани с американската разузнавателна агенция ЦРУ, които се опитват да дестабилизират страната. Те забраниха движението му, а самият политик е изправен пред нови обвинения, които могат да удължат присъдата му с още години.

През последните седмици поддръжниците на Навални все повече се притесняват за здравето му и казват, че се страхуват, че той може да умре в затвора. Те твърдят, че той страда от силни болки в стомаха и загуба на тегло.

"Постоянно е връщан в карцер и е бил затварян в бетонна килия с размерите на кучешка колиба, без никаква вентилация. Посещенията от роднини и телефонните разговори са му забранени, а привилегиите му на адвокат са отменени", се казва в писмото.

По-рано десетки лекари от Русия също подписаха отворено писмо, в което призоваха Путин "да спре насилието" срещу Навални и поискаха той да получи "пълен медицински преглед" и достъп до подходящо лечение.

Кремъл продължава да не коментира здравословното му състояние, като се оправдава, че това е въпрос за затворническата служба в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024