Снимка: © Народно събрание

Десислава Ахладова положи клетва като министър на правосъдието на мястото на Данаил Кирилов, след като 98 гласа на народни представители одобриха смяната в кабинета "Борисов 3". 

Възпитаничка на правния факултет на Югозападния университет, Ахладова е бивш ръководител на Административния съд в Перник и беше зам.-министър на правосъдието от 2017 г. 

Данаил Кирилов подаде оставка на 26 август, броени дни след като ГЕРБ представи нов проект за конституционни промени, чийто съавтор беше правосъдният министър. 

Десислава Ахладова обяви, че не е информирана за мотивите за оставката на Кирилов, въпреки че е работила с него и в последните дни по текущите задачи на министерството. 

Тя отрече да е поемала ангажимент към ВМРО за подкрепа на техните искания за промени в конституцията, след като в сряда партията на Красимир Каракачанов постигна договорка с ГЕРБ за свикване на референдум за връщане на задължителната казарма, въвеждане на образователен ценз за гласуване на национални избори и увеличаване на правомощията на президента. 

Ахладова не коментира по същество идеите на коалиционните партньори, а прехвърли крайното решение към евентуална бъдеща експертна дискусия. 

"Аз вече 18 г. съм в съдебната система. Била съм на всички нива. Два пъти ВСС ме избира за председател. Влияние от страна на някаква политическа група, която и да е тя, не е имало", каза тя на въпрос дали в съдебната власт има задкулисно влияние, по-специално от страна на Делян Пеевски.

"Не познавам депутата Делян Пеевски и никога не съм се срещала с него. Не мисля, че съдебната система е зависима. В нея работят изключително добри колеги, големи професионалисти. Те работят за името си и не е редно да се поставят петна върху техните имена", каза тя. 

Тя отдели част от времето на брифинга си, за да отхвърли твърдения, че е закупила жилище на преференциални цени. 

"Жилището ми е в кв. Свобода, 82 кв. м. Изцяло е закупено с банков кредит, а както знаете, няма как банката да занижи стойността и да предостави нещо, което не е на пазарна цена. Стойността на жилището е многократно над данъчната оценка", каза тя. 

Данаил Кирилов отрече да е притискан за оставката си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул