Десислава Иванчева излиза на свобода срещу 10 хил. лв. гаранция Снимка: © Булевард България

Десислава Иванчева излиза на свобода срещу 10 хиляди лева гаранция, реши Върховният касационен съд.

До момента бившата кметица на столичния район „Младост“ се намираше под домашен арест. Сега тя е освободена, но с наложена забрана да напуска страната.

Делото срещу нея за получаване на подкуп от бизнесмена Александър Ваклин бе гледано от трета инстанция в понеделник. ВКС го отложи и поиска информация от Висшия съдебен съвет за проверка относно процедурни нарушения на председателя на Апелативния специализиран съд, каза пред bTV адв. Емануил Йорданов. Ако такива нарушения бъдат доказани, делото може да бъде върнато на прокуратурата.

Адв. Йорданов казва, че спрямо председателя на съдебния състав Георги Ушев има образувано дисциплинарно производство във Висшия съдебен съвет.

Бившата кметица на район „Младост“ и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха задържани на 17 април 2018 г. при спецакция след подаден сигнал от строителния предприемач Александър Ваклин. Според прокуратурата – двете, с посредничеството на Петко Дюлгеров, поискали 187 хиляди евро от бизнесмена, за да придвижат преписката му за строеж.

При задържането им у тримата бяха намерени белязани банкноти на стойност 70 хиляди евро. Според обвинението – това е бил първият транш от искания подкуп.

На първа инстанция делото приключи с присъда от 20 години за Иванчева, 15 за Петрова и 12 за Дюлгеров. Миналата година Апелативният съд намали присъдите съответно до 8, 7 и 6 години.

"Силно разочарована съм от две съдебни инстанции и се надявам, че ще бъдем оправдани. Във ВКС работят много по-адекватни хора, честни и които устояват на натиск. Няма да е малка победа, ако делото ни бъде върнато на по-долна инстанция заради нарушения", каза Иванчева пред журналисти. Тя допълни, че е бременна и очаква дете през ноември.

"Очакваме оправдателна присъда, но процедурно има толкова много нарушения, че ВКС може и на второ или трето разглеждане на решава делото по същество. В нашето дело има над 20-30 нарушения, за каквито други държави са били осъдени в Европейския съд по правата на човека в Страсбург", заяви Биляна Петрова.

Малко по-късно през деня гаранцията от 10 000 лв. на Иванчева беше заплатена с лични средства от адвокат Албена Белянова. Пред "Факти" Иванчева я определи като "моя близка приятелка".

Бившата кметица на „Младост“ е безработна вече над 3 години, а отделно плаща големи разходи за адвокати, дела и др. „Още от днес започвам кампания в страницата ни във Facebook за събиране на средства. Финансово въобще не съм добре и затова ще помоля хората да ме подкрепят с каквото могат, да ми помогнат, за да получа свободата си“, казва Иванчева.

"Внесох паричната гаранция на Деси Иванчева, защото е правилно и справедливо. Знам какво означава да се бориш и да се молиш за правосъдие. Знам какво е и да не го получаваш, защото някой е решил да те съсипе. Това е. Вярвам, че много други биха постъпили по този начин. Аз просто бях там, можех да го направя и го направих", написа Белянова във Facebook.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024