Снимка: © Getty Images

Дете на 5-годишна възраст е починало от менингит в София. Смъртният случай е регистриран на 26 ноември, но беше съобщен едва сега - ден след като в детската градина на починалото дете бяха засечени общо 13 положителни проби за бактерията.

"Веднага се взимат мерки. Децата от групата му и от съседна група - около 30 деца и 8 души персонал - веднага се тестват за бактериално носителство в носоглътката. 11 деца се оказва, че имат микроба - причинител на менингита, менингокок. От осемте души от персонала двама имат този менингокок", каза дългогодишният ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова ТВ.

Хората с позитивни проби са поставени на лечение с антибиотик за 48 часа.

В сряда РЗИ-София са организирали тестване и на още над 250 деца, като се очаква в петък да излязат резултати от изследванията.

"Преди ваксините имаше често такива случаи, затова опитът е много голям. Когато в един клас или детска градина се появи инфекция, всички трябва да вземат антибиотик или тези, които се тестват и покаже микроба, трябва да вземат. Това е гаранция, че няма да се разболеят", каза още той.

Първите симптоми на заболяването са установени един ден преди болното дете да почине. Персоналът на детската градина е информирал родителите веднага, като според директора - има данни, че детето е било връщано от две лечебни заведения.

Една от майките на дете с позитивна проба призова Министерството на здравеопазването да открие повече денонощни кабинети за спешна помощ на децата - и в Педиатрията, и в Инфекциозна болница.

От Министерството на здравеопазването са възложили одит на всички лечебни заведения за това дали е оказана необходимата грижа за детето.

Проф. Кантарджиев посочи, че много рядко носителството на бактерията за менингит може да причини тежки инфекции, но трябва да се диагностицира бързо с тестване.

Ваксината за менингококи не е част задължителния календар в България, за разлика от САЩ и Великобритания, каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%