Децата до 14 години да пътуват безплатно с градски транспорт, предлага Министерският съвет Снимка: © Getty Images

Децата до 14 години да пътуват безплатно в градския транспорт, а не както досега само до 7-годишна възраст. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет, публикувано за обществено обсъждане.

Промените предвиждат и по-голяма отстъпка от цените за абонаментните карти за градски транспорт за по-големите ученици, студенти и докторанти в редовна форма на обучение. Според проекта, картите за градския транспорт за тези групи ще са не с 30% отстъпка, както досега, а на цена по-ниска с 50% от редовната.

Целта на промените е да се ограничи автомобилния трафик в градовете като се стимулират родителите да не возят с колите си децата до училище и детска градина, става ясно от мотивите към проекта. За се осигурят отстъпките за по-голяма група хора, държавата ще увеличи компенсациите за общинския градски транспорт, но конкретната сума предстои да бъде уточнена на базата на средствата които са били необходимиза компенсации и субсидии за 2023 г.

„Увеличаването на компенсациите и въвеждането на нова група правоимащи цели да стимулира общините и транспортните оператори да продават повече дългосрочни абонаментни карти, с което да се увеличи използването на обществен транспорт“, пише в мотивите си кабинета.

Там става ясно и че ¼ от емисиите на парникови газове в ЕС се дължат на транспортния сектор, като този дял продължава да расте.

В Европейската зелена сделка е заложено намаляване на емисиите в транспортния сектор с 90% до 2050 г. и предложената мярка е в синхрон с целите.

Предвиждат се намаления за пътуване с междуселищния транспорт. За него децата от 8 до 14 години, студентите и докторантите ще получават 50% намаление от цената на билетите за пътуване.

"Стимулирането на използването на абонаментни карти за обществен транспорт е част от цялостната реформа за осигуряване на ефективен достъп до интегриран обществен транспорт, която предстои да се реализира, като част на Националния план за възстановяване и устойчивост. Актуализирането на размерите на компенсиране ще спомогне постигането на тази цел," пише в мотивите на министерския съвет.

Предвижда се правото за пътуване с отстъпка да се удостоверява по служебен път при издаването на превозния документ. А документ доказващ правото на отстъпка да се изисква само, когато подобна проверката по служебен път е невъзможна. Възрастта на децата ще се доказва не само с акт за раждане, но и с други документи, които удостоверяват възрастта, пише в проекта.

Практиката и опитът до момента показва, че изискване само с акт за раждане да може да се доказва възрастта на детето води до забавяне и затруднения при издаване на превозните документи, особено при пътувания по междуселищния транспорт, както и води до дискриминация по отношение на деца, които не са български граждани, например деца на лица, получили статут на бежанци, и които нямат акт за раждане и единен граждански номер,“ става ясно от проектодокумента.

Според мотивите предложението безплатно пътуване с градския транспорт за деца от 8 до 14-годишна възраст е в синхрон с европейската политика за приоритизиране на обществения транспорт като предпочитана форма на транспорт.

От мотивите става ясно, че с мярката се очаква децата да изградят култура от най-ранна детска възраст да използват този тип придвижване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024