Снимка: © Getty Images

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров промени правилата за влизане в България на децата до 5-годишна възраст. С нова заповед той обяви, че от сряда - 19 май - при тях няма да се изисква отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за Covid-19.

Става въпрос за деца до 5 г., които са български граждани, граждани на държави членки на ЕС, на страните по Шенгенското споразумение и още няколко държави, сред които Великобритания, САЩ, Северна Македония, Украйна, Сърбия, Черна Гора, Русия, Израел, Турция (вижте списъка тук).

Със заповедта, считано от 19 май, временно се забранява влизането в България на лица, пристигащи от Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Пакистан, Малдиви, Бразилия и държави и територии в Африка.

Изключение са българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства. Те ще подлежат на 10-дневна карантина. В заповедта са посочени и някои държави и територии в Африка, които не попадат в обхвата на забраната за влизане у нас.

Това е втората заповед на Стойчо Кацаров след встъпването му в длъжност. С първата, издадена в понеделник, той промени правилата за ваксинация, като постави приоритет върху имунизирането на възрастните и хронично болните. От понеделник до четвъртък общопрактикуващите лекари и разкритите ваксинационни центрове у нас ще ваксинират хора над 60 г. и такива с тежки хронични заболявания.

От петък до неделя включително ваксини ще получават всички желаещи лица, „по реда на тяхното записване“, пише в заповедта. В тези три дни ще действат и „зелените коридори“, като ограничението няма да важи за поставяне на втора доза от препаратите. Този ред ще бъде валиден през следващите два месеца.


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"