Снимка: © getty images

Днес за пръв път от повече от месец децата под 14-годишна възраст в Испания имат право да излизат навън. Премиерът Педро Санчес съобщи, че ако позитивната тенденция в борбата с коронавируса продължава, от другата седмица е възможно и възрастните да получат възможността да се упражняват извън домовете си. 

Европейската държава е една от най-тежко засегнатите страни в света и това провокира строги мерки, които от 14 март насам не позволяваха на осем милиона деца дори да се разхождат пред блока или да посетят хранителни магазини с техните родители. Единственият вариант, при който те можеха да излязат е при нужда от получаване на медицински грижи.

След като Испанската коалиция за правата на децата предупреди, че карантината ще засегне физическото и психическото им здраве обаче, правителството реши да им позволи да напускат домовете си. 

Това ще може да се случва в часовете между 09:00 сутринта и 21:00 вечерта, като няма да им се позволява да се отдалечават на повече от километър. Позволено им е да карат колелета, кънки и скейтборди, но посещението на парковете остава забранено. 

За децата над 13-годишна възраст пък е позволено да помагат на родителите си с пазаруването. Отвъд това обаче тяхната карантина е по-стриктна.

Възможно е допълнително облекчаване на мерките през втората част на май. В Испания се наблюдава спад в броя на новите заразени и починали, но там все още има 105 149 активни случая. Жертвите на вируса са 22 902, а оздравелите - 95 708.

Други страни, като Дания например, вече започнаха да отварят начални училища. Германия планира да го направи от 4 май, докато Швеция така и не ги е затваряла.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети