Снимка: © getty images

Днес за пръв път от повече от месец децата под 14-годишна възраст в Испания имат право да излизат навън. Премиерът Педро Санчес съобщи, че ако позитивната тенденция в борбата с коронавируса продължава, от другата седмица е възможно и възрастните да получат възможността да се упражняват извън домовете си. 

Европейската държава е една от най-тежко засегнатите страни в света и това провокира строги мерки, които от 14 март насам не позволяваха на осем милиона деца дори да се разхождат пред блока или да посетят хранителни магазини с техните родители. Единственият вариант, при който те можеха да излязат е при нужда от получаване на медицински грижи.

След като Испанската коалиция за правата на децата предупреди, че карантината ще засегне физическото и психическото им здраве обаче, правителството реши да им позволи да напускат домовете си. 

Това ще може да се случва в часовете между 09:00 сутринта и 21:00 вечерта, като няма да им се позволява да се отдалечават на повече от километър. Позволено им е да карат колелета, кънки и скейтборди, но посещението на парковете остава забранено. 

За децата над 13-годишна възраст пък е позволено да помагат на родителите си с пазаруването. Отвъд това обаче тяхната карантина е по-стриктна.

Възможно е допълнително облекчаване на мерките през втората част на май. В Испания се наблюдава спад в броя на новите заразени и починали, но там все още има 105 149 активни случая. Жертвите на вируса са 22 902, а оздравелите - 95 708.

Други страни, като Дания например, вече започнаха да отварят начални училища. Германия планира да го направи от 4 май, докато Швеция така и не ги е затваряла.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед