Снимка: © getty images

Днес за пръв път от повече от месец децата под 14-годишна възраст в Испания имат право да излизат навън. Премиерът Педро Санчес съобщи, че ако позитивната тенденция в борбата с коронавируса продължава, от другата седмица е възможно и възрастните да получат възможността да се упражняват извън домовете си.

Европейската държава е една от най-тежко засегнатите страни в света и това провокира строги мерки, които от 14 март насам не позволяваха на осем милиона деца дори да се разхождат пред блока или да посетят хранителни магазини с техните родители. Единственият вариант, при който те можеха да излязат е при нужда от получаване на медицински грижи.

След като Испанската коалиция за правата на децата предупреди, че карантината ще засегне физическото и психическото им здраве обаче, правителството реши да им позволи да напускат домовете си.

Това ще може да се случва в часовете между 09:00 сутринта и 21:00 вечерта, като няма да им се позволява да се отдалечават на повече от километър. Позволено им е да карат колелета, кънки и скейтборди, но посещението на парковете остава забранено.

За децата над 13-годишна възраст пък е позволено да помагат на родителите си с пазаруването. Отвъд това обаче тяхната карантина е по-стриктна.

Възможно е допълнително облекчаване на мерките през втората част на май. В Испания се наблюдава спад в броя на новите заразени и починали, но там все още има 105 149 активни случая. Жертвите на вируса са 22 902, а оздравелите - 95 708.

Други страни, като Дания например, вече започнаха да отварят начални училища. Германия планира да го направи от 4 май, докато Швеция така и не ги е затваряла.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори