Снимка: © Getty Images

Дете на 9 години е заразено с коронавирус в България. То е с английско гражданство, съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си сутрешен брифинг.

Детето няма клинична картина, но има ясна епидемиологична пътека. Чичо му - също английски гражданин, е пътувал на почивка в България, но преди да пристигне у нас, е бил контактен със сестра си, която също е болна от коронавирус. Според ген. Мутафчийски това е пореден случай на безотговорност. 

Детето е било на почивка в Банско, съобщи кореспондент на BTV. Според здравните власти става въпрос за група от три деца и двама възрастни, пристигнала от Великобритания. В момента туристите са изолирани в хотела си.

Кризисният щаб в Банско заседава и обмисля какви мерки да предприеме, докато пистите в курорта затварят спешно.

Той призова туристическите агенции да наложат по-строг контрол и все пак изказа благодарности към българските граждани, че са започнали да спазват мерките, предприети от правителството.

„В страната се наблюдава отчетлива тенденция за съобразяване с препоръките и мерките на властите. Не мога да изкажа благодарността си към хората, които осъзнаха положението, останаха си вкъщи. Не мога да спестя и благодарностите си към обществото за акта, в който хората ръкопляскаха от балконите си като признание за работата на медиците“, каза ген. Венцислав Мутафчийски.

„В „Пирогов“ следим 80-годишна пациентка, която е била с инсулт“, съобщи той. „Тя не е интубирана, но попада в рисковата група“.

Деканът на INSEAD Илиян Михов е диагностициран с Covid-19

53-годишен български гражданин в Сингапур е с коронавирус, съобщи Министерството на външните работи на България. В момента българският гражданин се намира в изолатора на Националния център за инфекциозни болести (NCID) в Сингапур. Той е в стабилно състояние и се чувства добре.

Малко по-късно от бизнес университета INSEAD обявиха, че деканът Илиян Михов е дал положителна проба за новия коронавирус на 15 март.

Българинът е с постоянно местожителство в Сингапур. Той е пребивавал от 10-12 март 2020 г. във Франция, където се намира европейският кампус на университета. Прибрал се е в Сингапур на 13 март, а на следващия ден е започнал да изпитва леки симптоми на неразположение и незабавно се е явил на изследване в центъра за заразни болести. 

Университетът остава отворен, но няма да се водят лекции. Колегите на Михов в азиатското подразделение на INSEAD са изпратени в задължителна 14-дневена отпуска със задължение да следят температурата и здравното си състояние в съответствие с държавните регулации. Всички зони, в които Михов е работил преди диагностиирането, са изцяло дезинфекцирани. 

В Гърция има регистрирани още 103 случая, общият им брой там вече е 331. Обмисля се забрана за излизане от домовете. В Босна и Херцеговина има още 3 случая, в Румъния - още 8, в Северна Македония - 19. В Словения случаите вече са 219.

Границите на България са затворени към Сърбия, където само през ГКПП "Калотина" се пропускат тирове, съобщи ген. Мутафчийски. На границата с Румъния работят само малките пунктове.

В Италия има 3,590 случая на COVID-19 за последните 24 часа и вече регистрираните са общо над 24,000. Починалите за последното денонощие са цели 368", обяви ген. Мутафчийски, допълвайки, че Китай е регистрирал само 16 нови заболели в този период. 

В целия свят заразените са над 167,000, а излекуваните - повече от 77,000. Най-малко 6,300 души са жертвите на COVID-19. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Ех… ако успеем, един ден ще пратим македонец в Космоса

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро