Девети случай на Covid-19 в "Спешна помощ", починалите за денонощието са 4 Снимка: © Getty Images

На редовния сутрешен брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Мутфачийски съобщи, че е открит нов, девети случай на коронавирус в столичната "Спешна помощ".

Става дума за акушерка на 43 години. Вече почти половината от всички работещи там са тествани, като процесът по изследване на персонала продължава.

За цялото денонощие в страната общо заразените са 19, от които 9 са настанени в болница. Това прави общия брой на случаите 695, като се отбелязва ръст от 2.8% в сравнение с изминалия ден.

Няма нови засегнати области, 14 от новите положителни проби са в София, 4 в Стара Загора, а последната - в Гоце Делчев.

С акушерката от "Спешна помощ" броят на болните медицински служители става 37.

Излекувани са 81 човека, 10 от които през последните 24 часа - общо 55 мъже и 26 жени на средна възраст 47 години.

За последното денонощие са отбелязани 4 смъртни случая - общо стават 35. Това са мъж на 53 години от Пещера с диабет и хипертония, мъж на 86 години от "Пирогов" с хронична бъбречна недостатъчност, хронична мозъчно-съдова недостатъчност и артериална хипертония, мъж на 85 години от Смолян с хронична обструктивна белодробна болест, диабет и сърдечно-съдови заболявания. В последните минути преди брифинга е съобщено и за смъртта на 73-годишна жена в Смолян с онкологично заболяване, диабет, артериална хипертония и сърдечна недостатъчност.

Общо настанените в болница са 194, от които 122 са в София, а 28 в интензивно отделение.

Ген. Мутафчийски използва брифинга, за да благодари на Американското посолство за дарение от 6 500 PCR теста, които в момента са на митницата.

Началникът на ВМА съобщи също, че в момента "много активно върви подготовката" за изготвяне на режим на възстановяването на ваксинацията на децата след празниците, както и на женските консултации.

Главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пък даде обзор на информацията за развитието на вируса в Банско. При изследвани 334 души там са открити 28 положителни проби, което са 8.4%.

С активна инфекция са само трима, седемнадесет души са изкарали инфекцията в рамките на последните един-два месеца, а осем души са се излекували инфекцията сравнително скоро. Кунчев поясни, че тези числа показват, че макар да не можем да спрем разпространението на коронавируса, успяваме да го задържим под контрол - да имаме възможност за приемане на всички заразени и да избегнем възможно най-голям брой жертви.

Резултатите ще бъдат обявени отново, когато вече е изследвано почти половината от населението на града. На ден се извършват около 200 изследвания, но има план в процеса да бъдат включени и личните лекари, което би повишило този брой.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024