„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти Снимка: © Софтпрес

Новата книга на обичаната авторка Кейт Куин вече е на книжния пазар. „Диамантеното око“ е исторически роман, който преплита реалните събития от живота на Людмила Павличенко с исторически факти.

Известна като Лейди Смърт, Людмила е самотна майка, дипломантка, изследователка и библиотекарка, която остава в историята като най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война с 309 убити врагове.

Историята в книгата започва през 1937 г., когато ежедневието на студентката Мила се свежда до три основни задачи – обучението ѝ по история, работата ѝ в библиотеката и грижите за малкия ѝ син. Но когато в един слънчев ден по улиците на Одеса прогърмява новината, че Хитлер напада Русия, съдбата на Людмила Павличенко неочаквано е тласната в друга посока. Към фронта.

Студентката заменя книгите с винтовка и за кратко време се превръща в отличен стрелец. Решена е на всичко, за да защити бъдещето на своето дете, но дори не подозира, че сред кошмара на войната ще познае не само болката, а и мимолетните мигове щастие от истинска споделена любов.

Триста и девет убити нацисти – бройката на повалените от нейната ръка врагове носи на Мила национална слава и съветската власт с готовност използва популярността ѝ. Лейди Смърт е изпратена в САЩ, за да помогне за прокарване на идеята за нов фронт и активна американска помощ във войната.

Притисната от главозамайващото медийно внимание, Мила открива неочакван съюзник в лицето на първата дама на САЩ – Елинор Рузвелт. Но дали това ще е достатъчно? Далече от калните окопи, в красивите градини на Белия дом, Мила Павличенко е изправена пред най-смъртоносния снайперистки дуел в живота си.

„Изумителна, зашеметяваща творба от една от най-добрите съвременни авторки на исторически романи. Внимателно проучен, умело конструиран и изпълнен с вълнуваща смесица от динамика и сърце, „Диамантеното око” е шедьовър", пише за романа Кристин Хармел.

Като стъпва на официалните мемоари на Людмила Павличенко и на многобройни исторически източници, Кейт Куин изгражда завладяващ разказ, който потапя читателя в ужасяващата реалност на войната, но и му позволява да надникне в сърцето и ума на една жена, която не губи способността да обича дори когато върви ръка за ръка със смъртта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024