Снимка: © Getty Images

Франция може да отложи подписването на нов договор между ЕС и Pfizer за доставката на Covid-ваксини през следващите две години. Това съобщава германският всекидневник Die Welt, като цитира информация от дипломати от ЕС. 

Според данните на медията - договорът засяга бъдещите поръчки на до 1,8 млрд. дози от ваксината срещу коронавирусна инфекция.

Причината за колебанието на френското правителство не е известна, но източниците на Die Welt спекулират, че може да е свързана с желанието на Париж за пренасяне на част от производството на имунизационния препарат във Франция,така че националните компании да участват в процеса.  

Изданието твърди, че на последните срещи по повод бъдещите доставки на ваксини френските представители са поискали спиране на процедурите заради технически въпроси и искания за допълнителни пояснения. 

Дипломат, цитиран от Die Welt, предупреждава, че ЕС може да изостане в реда на поръчките, тъй като много страни вече правят заявки за нови дози за подсилване на имунитета, както и за ваксиниране на младежи. 

"Това би било бедствие, за което Франция ще носи отговорност", казва източникът на германския вестник, цитиран от "Ройтерс". 

В четвъртък стана ясно, че САЩ ще подкрепи предложението за облекчаване на патентните защити за ваксините срещу Covid-19, за да може световното производство да се увеличи и да покрие държавите без достъп до препаратите. 

"Тази администрация вярва силно в защитите на интелектуалната собственост, но за да се сложи край на пандемията, ще подкрепим изключението от тези защити за ваксините срещу Covid-19", съобщава американският представител по търговските въпроси Катрин Тай. 

За отпадане на защитата върху патентното право на производителите се обявиха и държави като Индия и Южна Африка в разгара на поредната вълна на пандемията. За да се случи това, членовете на Световната търговска организация трябва да подкрепят промяната единодушно. 

Две от най-големите фармацевтични компании, производители на Covid-ваксини, са американски - Pfizer и Moderna. На техните препарати разчиташе и САЩ при масовата си имунизационна кампания. Pfizer използва разработката на германската компания BioNTech за иРНК-ваксината срещу Covid-19. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

На живо: ГЕРБ напусна пленарната зала при обръщението на Радев

Президентът се обръща към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft