Die Welt: Франция блокира нова поръчка на ЕС за 1,8 млрд. ваксини Снимка: © Getty Images

Франция може да отложи подписването на нов договор между ЕС и Pfizer за доставката на Covid-ваксини през следващите две години. Това съобщава германският всекидневник Die Welt, като цитира информация от дипломати от ЕС.

Според данните на медията - договорът засяга бъдещите поръчки на до 1,8 млрд. дози от ваксината срещу коронавирусна инфекция.

Причината за колебанието на френското правителство не е известна, но източниците на Die Welt спекулират, че може да е свързана с желанието на Париж за пренасяне на част от производството на имунизационния препарат във Франция,така че националните компании да участват в процеса.

Изданието твърди, че на последните срещи по повод бъдещите доставки на ваксини френските представители са поискали спиране на процедурите заради технически въпроси и искания за допълнителни пояснения.

Дипломат, цитиран от Die Welt, предупреждава, че ЕС може да изостане в реда на поръчките, тъй като много страни вече правят заявки за нови дози за подсилване на имунитета, както и за ваксиниране на младежи.

"Това би било бедствие, за което Франция ще носи отговорност", казва източникът на германския вестник, цитиран от "Ройтерс".

В четвъртък стана ясно, че САЩ ще подкрепи предложението за облекчаване на патентните защити за ваксините срещу Covid-19, за да може световното производство да се увеличи и да покрие държавите без достъп до препаратите.

"Тази администрация вярва силно в защитите на интелектуалната собственост, но за да се сложи край на пандемията, ще подкрепим изключението от тези защити за ваксините срещу Covid-19", съобщава американският представител по търговските въпроси Катрин Тай.

За отпадане на защитата върху патентното право на производителите се обявиха и държави като Индия и Южна Африка в разгара на поредната вълна на пандемията. За да се случи това, членовете на Световната търговска организация трябва да подкрепят промяната единодушно.

Две от най-големите фармацевтични компании, производители на Covid-ваксини, са американски - Pfizer и Moderna. На техните препарати разчиташе и САЩ при масовата си имунизационна кампания. Pfizer използва разработката на германската компания BioNTech за иРНК-ваксината срещу Covid-19.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Денков е готов да говори с Мария Габриел за промените в кабинета

Кандидат-премиерът не изключи възможността за промяна в състава и формата на проектокабинета

14:05 - 30.05.2023

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023