30 години след края на съветския режим Естония се превръща в световен лидер в дигиталните услуги за гражданите си.

С ограничени публични ресурси и делегиране на 90% от поддръжката към частния сектор правителството успява да организира изборите, здравеопазването, данъчната и банковата система, в електронната си платформа.

В центъра на естонското е-правителство стои идеята за националната държава, в която гражданите са по-важни от границите.


Дръжте политиците по-далеч. Склонността им към паника и прибързани промени може да провали всеки IT проект. Това се оказва ключовата съставка за неочаквано успешната трансформация на Естония в дигитална държава.

С населението си от едва 1,3 милиона души и 50-годишната история на съветска окупация Естония не е сред очевидните кандидати за технологична суперсила. Трансформацията й към дигитална държава не се случва изведнъж. Още преди 2 десетилетия страната започва да въвежда електронни системи за обслужване като плащане на такса за паркиране с sms, например. Днес Естония е еталон за електронно управление, пише журналистът Чарлз Ортън-Джоунс в статия за Chartered Management Institute.

На последните избори 44% от бюлетините са пуснати онлайн. Избирателите могат да гласуват през компютъра или телефона преди деня на вота, като имат право да сменят избора си, колкото пъти пожелаят. Например - 648 пъти, както прави една жителка на страната.

Всички административни услуги са пренесени онлайн и са напълно свързани. Ако отидете на преглед при лекар, той може да извади цялото ви дигитално здравно досие. Рецептата ви се въвежда в онлайн-система, която е достъпна за всички аптеки. Достатъчно е да представите личната си карта и ще получите точните лекарства.

Данните от всеки бранш на администрацията се интегрират в единна платформа. Идентификационна карта с 2048-битов криптиран чип и 4-цифрен код дава достъп до всички услуги. Гласуване, плащане на данъци, подписване на документи, закупуване на билети за обществения транспорт - над 600 услуги са достъпни с едно влизане в системата. Над 2000 компании от частния сектор имат право да я ползват. Можете да проверите банковата си сметка по същия начин, по който гласувате на избори.

Най-забележителното е, че общата сума за правителствените информационни технологии - софтуер, хардуер и заплати за поддържащия персонал - възлизат на по-малко от 100 милиона евро.

Как Естония успя да се превърне в най-напредналата дигитална държава в света?

Ограниченият бюджет е пример за слабост, която се превръща в предимство. Правителството няма достатъчно ресурси за наемане на външни консултанти, затова всички услуги се изграждат скромно и се подобряват бавно. Базовите функционални модели се надграждат непрекъснато.

Златно правило на естонската администрация е да не ползва софтуер, по-стар от 13 години, независимо дали все още работи без спънки. Това решава проблема със скъпата поддръжка на програми, които вече са излезли от употреба.

Естония не разполага с петролни залежи; туризмът е ограничен само до столицата Талин. Затова държавата инвестира в технологичните умения на хората си. Естонската IT Академия е създадена през 2012 г. с целта да подобри качеството на обучението по информационни и компютърни технологии. В последното проучване на PISA 2018 естонските ученици се класираха на първо място от европейските държави в трите сфери на изследването: четене, математика и природни науки.

Поправка в законодателството улесснява наемането на висококвалифицирани чуждестранни IT-специалисти. Тук е базата на някои впечатляващи стартъпи като рекламната платформа Adcash, сайтът за оферти за работа Jobbatical и др. Дигиталната услуга за обмяна на валута Transferwise, която се оценява на над 1 млрд. долара, е основана от двама естонци. Skype е създаден тук.

При толкова силна IT екосистема, правителството може да делегира задачите по програмирането и поддръжката на своите системи. 90 процента от тази дейност се изпълнява от частния сектор.

Подсигуряването е в основата на цялата дигитална архитектура на администрацията. Отделните звена запазват контрол върху собствената си база данни за потребителите, като я обменят на p2p-принцип, без централизиран хъб. Това защитава системата от масивен срив при евентуални атаки.

Кодът е open source, така че всеки може да го разгледа или внедрява. Естония и Финландия ползват подобни системи, които могат да обменят информация за здравни досиета, данъчни и митнически данни, трафик, демография и др.

Системата е отворена и напълно прозрачна - всички интеракции се записват в архив, всеки може да види кой е разглеждал личните им данни.

Нарушенията на правилата се наказват строго.

Естония има исторически опит с враждебните посегателства от страна на външни сили, а електронната й система не прави изключение. Руска DDoS-атака през 2007 г. успява временно да парализира някои от услугите на платформата, но без да я пробие и да достигне до базите данни. В самото ядро на естонската система е заложено предизвикателството на националната държава. Дори ако Русия нахлуе на територията на страната, дигиталното правителство, което се архивира в облачна услуга, може да бъде възстановено от всяка точка извън Естония. Държавата ще продължи да съществува чрез гражданите си дори без земя. Сървъри в Люксембург поддържат пълен набор от архиви за всеки случай.

А когато премахнете границите от уравнението за гражданството, започват да се случват интересни неща. Граждани на чужди страни може да се превърнат в "електронни" естонци с попълване на формуляр в e-estonia.com и получаване на идентификационна карта от най-близкото посолство или консулство. Тя дава достъп до всички услуги на електронното правителство, които могат да ползват гражданите на страната - регистриране на търговско дружество, електронно банкиране, електронен подпис и др.

Естония е държава, която използва технологиите като отражение на идеята си за националността. А настигането й изисква много по-различни усилия от добавянето на нули към бюджета за електронно правителство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023
Живот

Повече от 570 преподаватели от "Харвард" подписаха петиция в защита на президента Клодин Гей

Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение на правилата

10:32 - 11.12.2023