30 години след края на съветския режим Естония се превръща в световен лидер в дигиталните услуги за гражданите си.

С ограничени публични ресурси и делегиране на 90% от поддръжката към частния сектор правителството успява да организира изборите, здравеопазването, данъчната и банковата система, в електронната си платформа.

В центъра на естонското е-правителство стои идеята за националната държава, в която гражданите са по-важни от границите. 


Дръжте политиците по-далеч. Склонността им към паника и прибързани промени може да провали всеки IT проект. Това се оказва ключовата съставка за неочаквано успешната трансформация на Естония в дигитална държава. 

С населението си от едва 1,3 милиона души и 50-годишната история на съветска окупация Естония не е сред очевидните кандидати за технологична суперсила. Трансформацията й към дигитална държава не се случва изведнъж. Още преди 2 десетилетия страната започва да въвежда електронни системи за обслужване като плащане на такса за паркиране с sms, например. Днес Естония е еталон за електронно управление, пише журналистът Чарлз Ортън-Джоунс в статия за Chartered Management Institute. 

На последните избори 44% от бюлетините са пуснати онлайн. Избирателите могат да гласуват през компютъра или телефона преди деня на вота, като имат право да сменят избора си, колкото пъти пожелаят. Например - 648 пъти, както прави една жителка на страната. 

Всички административни услуги са пренесени онлайн и са напълно свързани. Ако отидете на преглед при лекар, той може да извади цялото ви дигитално здравно досие. Рецептата ви се въвежда в онлайн-система, която е достъпна за всички аптеки. Достатъчно е да представите личната си карта и ще получите точните лекарства. 

Данните от всеки бранш на администрацията се интегрират в единна платформа. Идентификационна карта с 2048-битов криптиран чип и 4-цифрен код дава достъп до всички услуги. Гласуване, плащане на данъци, подписване на документи, закупуване на билети за обществения транспорт - над 600 услуги са достъпни с едно влизане в системата. Над 2000 компании от частния сектор имат право да я ползват. Можете да проверите банковата си сметка по същия начин, по който гласувате на избори. 

Най-забележителното е, че общата сума за правителствените информационни технологии - софтуер, хардуер и заплати за поддържащия персонал - възлизат на по-малко от 100 милиона евро.

Как Естония успя да се превърне в най-напредналата дигитална държава в света? 

Ограниченият бюджет е пример за слабост, която се превръща в предимство. Правителството няма достатъчно ресурси за наемане на външни консултанти, затова всички услуги се изграждат скромно и се подобряват бавно. Базовите функционални модели се надграждат непрекъснато. 

Златно правило на естонската администрация е да не ползва софтуер, по-стар от 13 години, независимо дали все още работи без спънки. Това решава проблема със скъпата поддръжка на програми, които вече са излезли от употреба. 

Естония не разполага с петролни залежи; туризмът е ограничен само до столицата Талин. Затова държавата инвестира в технологичните умения на хората си. Естонската IT Академия е създадена през 2012 г. с целта да подобри качеството на обучението по информационни и компютърни технологии. В последното проучване на PISA 2018 естонските ученици се класираха на първо място от европейските държави в трите сфери на изследването: четене, математика и природни науки. 

Поправка в законодателството улесснява наемането на висококвалифицирани чуждестранни IT-специалисти. Тук е базата на някои впечатляващи стартъпи като рекламната платформа Adcash, сайтът за оферти за работа Jobbatical и др. Дигиталната услуга за обмяна на валута Transferwise, която се оценява на над 1 млрд. долара, е основана от двама естонци. Skype е създаден тук. 

При толкова силна IT екосистема, правителството може да делегира задачите по програмирането и поддръжката на своите системи. 90 процента от тази дейност се изпълнява от частния сектор. 

Подсигуряването е в основата на цялата дигитална архитектура на администрацията. Отделните звена запазват контрол върху собствената си база данни за потребителите, като я обменят на p2p-принцип, без централизиран хъб. Това защитава системата от масивен срив при евентуални атаки. 

Кодът е open source, така че всеки може да го разгледа или внедрява. Естония и Финландия ползват подобни системи, които могат да обменят информация за здравни досиета, данъчни и митнически данни, трафик, демография и др. 

Системата е отворена и напълно прозрачна - всички интеракции се записват в архив, всеки може да види кой е разглеждал личните им данни.

Нарушенията на правилата се наказват строго. 

Естония има исторически опит с враждебните посегателства от страна на външни сили, а електронната й система не прави изключение. Руска DDoS-атака през 2007 г. успява временно да парализира някои от услугите на платформата, но без да я пробие и да достигне до базите данни. В самото ядро на естонската система е заложено предизвикателството на националната държава. Дори ако Русия нахлуе на територията на страната, дигиталното правителство, което се архивира в облачна услуга, може да бъде възстановено от всяка точка извън Естония. Държавата ще продължи да съществува чрез гражданите си дори без земя. Сървъри в Люксембург поддържат пълен набор от архиви за всеки случай. 

А когато премахнете границите от уравнението за гражданството, започват да се случват интересни неща. Граждани на чужди страни може да се превърнат в "електронни" естонци с попълване на формуляр в e-estonia.com и получаване на идентификационна карта от най-близкото посолство или консулство. Тя дава достъп до всички услуги на електронното правителство, които могат да ползват гражданите на страната - регистриране на търговско дружество, електронно банкиране, електронен подпис и др. 

Естония е държава, която използва технологиите като отражение на идеята си за националността. А настигането й изисква много по-различни усилия от добавянето на нули към бюджета за електронно правителство. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях