Снимка: © Getty Images

Шест години, след като загуби надпреварата за поста вицепрезидент, синът на бившия филипински диктатор Фердинанд Маркос отново се изправя срещу същия съперник - Лени Робредо. Този път обаче залогът е президентското място.

Победа за Фердинанд младши на 9 май може да върне династията Маркос в двореца Малананг повече от три десетилетия, след като семейството ограби държавната хазна и избяга от страната по време на масовото въстание срещу корумпираното му и брутално управление.

Фактът, че представител на Маркос може отново да получи власт е почти немислим за тези, които остават белязани от мъченията и смъртта на роднините си. Въпреки това засега прогнозите са за победа на Фердинанд младши - при това с разлика.

Познат като "Бонгбонг", той обещава повече работни места, по-ниски цени и повече инвестиции в селското стопанство и инфраструктурата. Кандидат за вицепрезидент в екипа му е Сара Дутерте Карпио - дъщерята на досегашния държавен глава на страната Родриго Дутерте. 

Поддръжниците на Маркос го смятат именно за наследник на политическите възгледи на Дутерте, който няма право да участва и на тези избори. Родриго е бивш член на кабинета на Фердинанд старши, а най-ярка следа в управлението му оставя "борбата му срещу наркотиците". През 2016тодина той сам се сравнява с Хитлер, като заявява, че ще избие милиони наркозависими. 

Опонентката на Маркос - Лени Робредо, е независим кандидат и обещава прозрачност в правителствените действия, подобрено образование и осигуряване на безплатна медицинска грижа за гражданите.

Макар напоследък подкрепата ѝ да се увеличава, анализаторите очакват Фердинанд да спечели изборите като кулминация на процеса по ребрандиране на името и имиджа на семейство Маркос.

Синът на бившия диктатор построява кампанията си именно покрай наследството на баща си, като основният слоган е "Да се издигнем отново". Периодът, в който семейството управлява държавата, се нарича от някои "златната ера" на Филипините. Фердинанд старши е наричан "политически гений", а съпругата му - "върховен политик".

Тези, които подкрепят Маркос, твърдят, че времето на баща му се свързва с просперитет и изграждане на големи инфраструктурни проекти като болници, пътища и мостове. Критиците пък наблягат на това, че зад въпросните строежи се е криела широкоразпространена корупция, заеми от чужбина и нарастващ държавен дълг.

Оцелелите от зверствата по време на военното положение през онези години се питат как може страната толкова бързо да прости за диктатурата и се страхуват от това, което бъдещето крие, ако Маркос отново получи властта.

Управлението на Фердинанд Маркос старши

 

Бившият диктатор е избран за президент през 1965 година и остава на власт до 1986 година. В периода 1972 - 1981 година управлява при военно положение - тогава десетки хиляди души са арестувани, измъчвани и убити заради критики към правителството.

Стотици имена на жертви на режима са изписани със златни букви на Стената на паметта в Бантайог - "Паметника на героите". 

Местният гражданин Бонафицио Илаган разпознава името на сестра си в списъка: "Тя изчезна с девет други активисти. Повече не я видяхме," разказва той пред CNN. 

На 23 години самият той също е задържан и измъчван, след като е участвал в протести срещу управлението на Маркос.

"Те никога не са се интересували от човешките права. Оставиха у нас впечатлението, че имат контрол над живота и смъртта, защото беше военно положение."

Фердинанд младши е на 29 години, когато семейството му бяга към Хаваи по време на революцията през 1986 година. Три години по-късно баща му умира, но още през 1991 година синът се завръща във Филипините и подновява политическата дейност на рода. 

Докато притежава властта, семейството се радва на охолен живот, купува множество скъпи произведения на изкуството и имения в чужбина, независимо от това, че държавният дълг се трупа, а милиони хора страдат от бедност. Бившата първа дама Имелда Маркос напуска страната със своите скъпоценности. Сред тях са 25-каратов розов диамант и диамантена тиара, която по-късно е конфискувана от американските власти и е оценена на 21 милиона долара.

"Когато бях млад, се борихме срещу лошото управление на Фердинанд Маркос старши. Сега, когато се наближавам до момента, в който ще напусна този свят, се оказвам изправен срещу Фердинанд Маркос младши," казва още пред CNN филипинецът - режисьор и сценарист. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията