Димитър Бербатов се завръща в българския футбол като треньор Снимка: © Getty Images

Димитър Бербатов се завръща в българския футбол като част от треньорския щаб на „Етър“ (Велико Търново). Топ реализаторът в историята на националния ни отбор ще тренира нападателите на тима, обяви наставникът Александър Томаш.

„Бербатов ще дойде да започне може би стаж в "Етър". Той ще бъде официално част от екипа. Където и да съм бил треньор досега, той винаги е идвал да тренира с нас. Но сега вече ще е под друга форма - като лицензиран треньор", обяви наставникът на "болярите“ пред местната медия "Велико Търново Спорт".

"Ще бъде човек, който ще се занимава персонално с нападателите. Вероятно ще дойде още на лагера, после ще пътува до Велико Търново. Така че ще бъде занапред част от моя екип”, добави Томаш.

Очаква се още след седмица 39-годишният бивш футболист да се присъедини към лагера на "виолетовите", които се намират на последното, 14-о място в първенството.

Когато през 2019 Томаш бе треньор на „Берое“, Бербатов се присъедини към състава и проведе няколко тренировки, но не се стигна до подписване на договор.

Бившият нападател на „Манчестър Юнайтед“, „Тотнъм“ и „Байер“ (Леверкузен) е добър приятел с Александър Томаш и помощниците му Константин Мирчев и Тодор Кючуков. Още от времето си в ЦСКА те са изключително близки. „Ние сме израснали заедно, още от общежитието на ЦСКА. Това, че той се разви като футболист и личност до това ниво, само показва какъв човек е", каза Томаш.

Доскоро имаше спекулации, че Бербатов ще се кандидатира за президентския пост в Българския футболен съюз, като той отбягваше да коментира темата и няколко пъти сподели, че е възможно да се върне в българския футбол в "нова роля".

Димитър Бербатов разполага с треньорски Лизенз „А“ от Националната спортна академия. Следващата стъпка е придобиване на Лиценз PRO от Европейската футболна централа – УЕФА. Той дава възможност на съответния наставник да води двубои от елитното първенство и на националните отбори на страната. За да кандидатства за такъв лиценз, бившият футболист трябва да изкара стаж като треньор във Втора лига или като помощник в Първа лига.

Бербатов започна кариерата си като футболист в ЦСКА, където игра от 1998 до 2001, преди да бъде привлечен в германския „Байер“ (Леверкузен). Там вкара 91 гола и игра финал в Шампионската лига, след което облече екипа на „Тотнъм“. С „шпорите“ отбеляза 48 попадения и триумфира в турнира за Купата на лигата.

Най-добрият период в кариерата на българина бе от 2008 до 2012, когато игра за „Манчестър Юнайтед“. Превърна се в голмайстор на английската Висша лига, спечели титлата два пъти, добави трофея от Световното клубно първенство и Купата на лигата. За „червените дяволи“ се отчете с 56 попадения в 149 мача.

Последваха периоди във „Фулъм“, „Монако“ и гръцкия ПАОК, преди Бербатов да подпише с индийския „Керала Бластърс“. Там приключи футболната си кариера през 2018 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024
Важно днес

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор и на втора инстанция

Той уби две момичета при жестока катастрофа през 2022 г.

18:58 - 22.04.2024