Димитър Франтишек от скандала "Осемте джуджета" е командирован в Смолян Снимка: © БНТ

Обвинителят от Софийската градска прокуратура (СГП) Димитър Франтишек Петров е командирован за три месеца в районната прокуратура в Смолян, съобщава правният сайт „Лекс“.

Петров, който беше шеф на Специализираната прокуратура, а след закриването ѝ беше преназначен в СГП, в момента е проверяван от Инспектората на Върховната прокуратура.

Проверката за всичко свършено от Петров през последните три години беше разпоредена от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов след ареста и обвинението на телевизионния продуцент Нико Тупарев.

По информация на „Лекс“ сега обвинител №1 е издал заповед за командироването на Димитър Петров в РП-Смолян и Комисията по атестирането и конкурсите на Прокурорската колегия е дала положително становище. Командироването е по искане на районния прокурор на града и е мотивирано с нуждата от кадрово обезпечаване. В РП-Смолян има четири свободни места – три за обвинители и едно за младши прокурор, при общ щат от 11 бройки.

Командироването на Димитър Петров е от 22 юли 2024 г., тъй като дотогава той е в отпуск и предвижда той да работи в Смолян до 22 октомври 2024 г.

По закон съдия, прокурор или следовател може да бъде командирован при необходимост за не повече от 12 месеца с предварителното му писмено съгласие. В изключителни случаи обаче може да бъде командирован и без негово съгласие за най-много три месеца.

Преди седмица СГП поиска да арестува Тупарев с постоянна мярка за неотклонение заради дело за предполагаема измама - но съдът не само пусна продуцента на свобода без каквото и да е ограничение, но и тотално отхвърли твърденията на Петров за извършено престъпление.

Ексшефът на Спецсъда беше проверяван, но оневинен от Прокурорската колегия за действията си по делото "Изамет". Решението беше обжалвано от тогавашния служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев, но ВАС отсъди в полза на Петров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024