Димитър Стоянов отказа позиция за Русия и препрати журналистите към зам.-министър от Външно Снимка: © Getty Images

Министърът на отбраната Димитър Стоянов отказа да заеме позиция по новото развитие на войната в Украйна, провокирано от решението на руския президент Владимир Путин да обяви частична мобилизация в Русия и да задейства процес по анексиране на 4 окупирани области.

Стоянов се появи пред журналистите в Министерски съвет в сряда след речта на Путин, но отказа да обясни каква е позицията на българското правителство за обявените референдуми в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожието от окупационните власти.

Вместо това той насочи въпросите им към Министерството на външните работи: "Те са оторизирани, те би следвало да ви кажат".

На напомянето на репортерите, че министър Николай Милков не се намира в България, Димитър Стоянов им препоръча да поискат позиция от "заместник-министър".

Докато българският служебен кабинет все още не може да реагира официално на събитията - лидерите на Германия, Франция, САЩ и представителят на ЕК по външната политика вече осъдиха остро опита за анексиране на украински територии под военна окупация.

Еманюел Макрон определи като "цинизъм, провокация и пародия" решението на проруските власти в Донбас да организират референдум за няколко дни. Още преди ден Олаф Шолц обяви, че Германия няма да признае резултата от тези действия и посочи, че държавата поддържа Украйна в защитата на своя суверенитет и територия.

"Никакви "референдуми" няма да променят позицията на Европа спрямо Украйна и териториалната ѝ цялост", обяви председателят на ЕП Роберта Мецола.

Коментар от негова страна дойде единствено по въпроса за мобилизацията в Русия - като думите му за новото развитие в Русия повториха позицията на бившия министър на отбраната Стефан Янев от февруари 2022 г.

"Естествено, че води до едно ожесточаване на конфликта, трудно е да бъде предсказан краят на този конфликт. Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма. България е член на НАТО, в системата за колективна отбрана ние добре се вписваме с член 5. Това гарантира националната ни сигурност", каза той.

Същата теза, че руската военна агресия не представлява пряка заплаха за България, застъпваше и Стефан Янев. Също като Янев - и Стоянов се въздържа да използва думата "война" по отношение на Украйна, вместо това повтаряше термина "конфликт".

На въпроса какво има предвид с това, че има риск, но няма "пряка заплаха", Стоянов добави:

"Всеки един конфликт, който е замразен, тлеещ или горещ, какъвто е в Украйна, е риск за националната сигурност. Като се започне с потока от бежанци, използването на икономически средства - това води до влияние върху националната ни сигурност. Ние го усещаме сами, виждаме какво става с цените".

Той обяви, че независимо от ескалацията България няма да иска увеличение на контингента на НАТО в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023