Димитър Стоянов отказа позиция за Русия и препрати журналистите към зам.-министър от Външно Снимка: © Getty Images

Министърът на отбраната Димитър Стоянов отказа да заеме позиция по новото развитие на войната в Украйна, провокирано от решението на руския президент Владимир Путин да обяви частична мобилизация в Русия и да задейства процес по анексиране на 4 окупирани области.

Стоянов се появи пред журналистите в Министерски съвет в сряда след речта на Путин, но отказа да обясни каква е позицията на българското правителство за обявените референдуми в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожието от окупационните власти.

Вместо това той насочи въпросите им към Министерството на външните работи: "Те са оторизирани, те би следвало да ви кажат".

На напомянето на репортерите, че министър Николай Милков не се намира в България, Димитър Стоянов им препоръча да поискат позиция от "заместник-министър".

Докато българският служебен кабинет все още не може да реагира официално на събитията - лидерите на Германия, Франция, САЩ и представителят на ЕК по външната политика вече осъдиха остро опита за анексиране на украински територии под военна окупация.

Еманюел Макрон определи като "цинизъм, провокация и пародия" решението на проруските власти в Донбас да организират референдум за няколко дни. Още преди ден Олаф Шолц обяви, че Германия няма да признае резултата от тези действия и посочи, че държавата поддържа Украйна в защитата на своя суверенитет и територия.

"Никакви "референдуми" няма да променят позицията на Европа спрямо Украйна и териториалната ѝ цялост", обяви председателят на ЕП Роберта Мецола.

Коментар от негова страна дойде единствено по въпроса за мобилизацията в Русия - като думите му за новото развитие в Русия повториха позицията на бившия министър на отбраната Стефан Янев от февруари 2022 г.

"Естествено, че води до едно ожесточаване на конфликта, трудно е да бъде предсказан краят на този конфликт. Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма. България е член на НАТО, в системата за колективна отбрана ние добре се вписваме с член 5. Това гарантира националната ни сигурност", каза той.

Същата теза, че руската военна агресия не представлява пряка заплаха за България, застъпваше и Стефан Янев. Също като Янев - и Стоянов се въздържа да използва думата "война" по отношение на Украйна, вместо това повтаряше термина "конфликт".

На въпроса какво има предвид с това, че има риск, но няма "пряка заплаха", Стоянов добави:

"Всеки един конфликт, който е замразен, тлеещ или горещ, какъвто е в Украйна, е риск за националната сигурност. Като се започне с потока от бежанци, използването на икономически средства - това води до влияние върху националната ни сигурност. Ние го усещаме сами, виждаме какво става с цените".

Той обяви, че независимо от ескалацията България няма да иска увеличение на контингента на НАТО в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024