Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам Снимка: © Screenshot/bTV

"Мисля, че отдавна казах, и посланик Москаленко знае много добре моята позиция, че тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам. И докато няма съответно и промяна в позицията на парламента."

Това каза пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

"Да, беше повдигнат отново въпросът за конкретен вид въоръжение. Отговорът ми беше кратък и ясен: Има решение на парламента, ние няма как да го погазваме", допълни той в отговор на въпроса дали Украйна е поискала тежко въоръжение от България.

"Преки заплахи за въвличане в конфликт няма. Всяка промяна в обстановката води до притеснение", заяви Стоянов и добави, че "към момента няма промяна на ситуацията в Черно море, т.е. линиите на комуникация си работят, отворени са, не са затворени. Единственият риск, който досега съществуваше и продължава да съществува, са свободно дрейфуващи мини. Вие знаете, че в Турция бяха открити, в България бяха открити, две бяха взривени. В Румъния беше открита мина, така че това е основният риск".

Ресорният министър коментира и вчерашния инцидент със самолет Су-25, при който самолетът се разби край полигона в Безмер.

"Черната кутия на разбилия се вчера самолет Су-25 е намерена. Тя е без повреди и се очаква днес да започне разчитането на информацията от нея.", каза Стоянов.

Той обясни, че свалянето на информацията ще бъде извършено изцяло в България, а "разследването ще продължи до установяването на цялата истина за причините за самолетната авария".

Стоянов отхвърли някои хипотези за вчерашния инцидент:

"Не е вярно, че не се е отворил парашутът; не е вярно, че това е първи полет на пилота за годината (само за същия ден това е бил вторият му полет и трети полет за същия самолет); пилотът полковник Дончев има над 30 изпълнени задачи за тази година."

Министърът отхвърли и спекулациите за възможен „саботаж“ при ремонта на самолета, като посочи, че след извършения ремонт машината има над 60 летателни часа във въздуха.

"Няма съществени проблеми и с полосата на летище Безмер, е установила нарочна комисия при проверка.", заключи той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022