Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам Снимка: © Screenshot/bTV

"Мисля, че отдавна казах, и посланик Москаленко знае много добре моята позиция, че тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам. И докато няма съответно и промяна в позицията на парламента."

Това каза пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

"Да, беше повдигнат отново въпросът за конкретен вид въоръжение. Отговорът ми беше кратък и ясен: Има решение на парламента, ние няма как да го погазваме", допълни той в отговор на въпроса дали Украйна е поискала тежко въоръжение от България.

"Преки заплахи за въвличане в конфликт няма. Всяка промяна в обстановката води до притеснение", заяви Стоянов и добави, че "към момента няма промяна на ситуацията в Черно море, т.е. линиите на комуникация си работят, отворени са, не са затворени. Единственият риск, който досега съществуваше и продължава да съществува, са свободно дрейфуващи мини. Вие знаете, че в Турция бяха открити, в България бяха открити, две бяха взривени. В Румъния беше открита мина, така че това е основният риск".

Ресорният министър коментира и вчерашния инцидент със самолет Су-25, при който самолетът се разби край полигона в Безмер.

"Черната кутия на разбилия се вчера самолет Су-25 е намерена. Тя е без повреди и се очаква днес да започне разчитането на информацията от нея.", каза Стоянов.

Той обясни, че свалянето на информацията ще бъде извършено изцяло в България, а "разследването ще продължи до установяването на цялата истина за причините за самолетната авария".

Стоянов отхвърли някои хипотези за вчерашния инцидент:

"Не е вярно, че не се е отворил парашутът; не е вярно, че това е първи полет на пилота за годината (само за същия ден това е бил вторият му полет и трети полет за същия самолет); пилотът полковник Дончев има над 30 изпълнени задачи за тази година."

Министърът отхвърли и спекулациите за възможен „саботаж“ при ремонта на самолета, като посочи, че след извършения ремонт машината има над 60 летателни часа във въздуха.

"Няма съществени проблеми и с полосата на летище Безмер, е установила нарочна комисия при проверка.", заключи той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024