Дипломатически бойкот от 4 страни на Олимпийските игри в Пекин 2022

Канада, Великобритания и Австралия се присъединиха към решението на САЩ да наложи дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин, които ще се проведат през февруари 2022 г.

Вашингтон обяви още в понеделник, че няма да изпрати представители на официалните си власти в Пекин в знак на протест срещу тежките нарушения на човешките права в Китай.

От своя страна, китайското правителство предупреди, че САЩ ще "плати цената" за решението си да бойкотира игрите и заяви намерение за ответни мерки, без да дава по-конкретна информация за техния вид.

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че държавата няма да изпрати дипломатически представители в Китай за Зимните олимпийски игри, като посочи, че проблемите със защитата на правата на човека в страната са известни отдавна.

Китай и Канада са в обтегнати отношения от няколко години, след като дъщерята на основателя на Huawei беше арестувана във Ванкувър по искане на САЩ заради разследване срещу нея за измама.

Борис Джонсън също потвърди, че Великобритания ще се включи в бойкота - нито един член на правителството няма да присъства в Пекин по време на игрите, няма да има и служители на администрацията.

Премиерът на Австралия Скот Морисън защити своето решение за дипломатически бойкот заради невъзможността за повторно отваряне на дипломатическите канали с Китай за обсъждане на злоупотребите с религиозните малцинства в Синдзян, както и заради натиска от страна на Пекин спрямо вноса на австралийски стоки.

Мерките от страна на четирите държави няма да засегнат подготовката и участието на атлетите им в Зимните олимпийски игри.

От Външното министерство на Китай обвиниха четирите страни във "флагрантни политически маневри, които целят да попречат на безпроблемния напредък на Зимните олимпийски и параолимпийски игри".

Пекин отрича обвиненията в нарушаване на правата на уйгурите в Синдзян въпреки множеството свидетелства за вкарването им в "превъзпитателни" концентрационни лагери и използването на други форми на насилие.

Игрите в Пекин ще се проведат между 4 и 20 февруари 2022 г. До момента България има квоти в алпийски ски, в сноуборда, ски-скока, ски-бягането и фигурното пързаляне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024