Канада, Великобритания и Австралия се присъединиха към решението на САЩ да наложи дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин, които ще се проведат през февруари 2022 г.

Вашингтон обяви още в понеделник, че няма да изпрати представители на официалните си власти в Пекин в знак на протест срещу тежките нарушения на човешките права в Китай.

От своя страна, китайското правителство предупреди, че САЩ ще "плати цената" за решението си да бойкотира игрите и заяви намерение за ответни мерки, без да дава по-конкретна информация за техния вид.

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че държавата няма да изпрати дипломатически представители в Китай за Зимните олимпийски игри, като посочи, че проблемите със защитата на правата на човека в страната са известни отдавна.

Китай и Канада са в обтегнати отношения от няколко години, след като дъщерята на основателя на Huawei беше арестувана във Ванкувър по искане на САЩ заради разследване срещу нея за измама.

Борис Джонсън също потвърди, че Великобритания ще се включи в бойкота - нито един член на правителството няма да присъства в Пекин по време на игрите, няма да има и служители на администрацията.

Премиерът на Австралия Скот Морисън защити своето решение за дипломатически бойкот заради невъзможността за повторно отваряне на дипломатическите канали с Китай за обсъждане на злоупотребите с религиозните малцинства в Синдзян, както и заради натиска от страна на Пекин спрямо вноса на австралийски стоки.

Мерките от страна на четирите държави няма да засегнат подготовката и участието на атлетите им в Зимните олимпийски игри.

От Външното министерство на Китай обвиниха четирите страни във "флагрантни политически маневри, които целят да попречат на безпроблемния напредък на Зимните олимпийски и параолимпийски игри".

Пекин отрича обвиненията в нарушаване на правата на уйгурите в Синдзян въпреки множеството свидетелства за вкарването им в "превъзпитателни" концентрационни лагери и използването на други форми на насилие.

Игрите в Пекин ще се проведат между 4 и 20 февруари 2022 г. До момента България има квоти в алпийски ски, в сноуборда, ски-скока, ски-бягането и фигурното пързаляне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море