Директорът на руски военен завод е арестуван за корупция, депутат замеси България в скандала

Юрий Шумский - директор на един от най-големите руски заводи за взривни вещества и боеприпаси "Я. М. Свердлов" - е арестуван заради подозрения в корупция.

Това съобщава руският вестник "Коммерсант", който цитира свои източници, запознати с делото срещу Шумский.

Държавната компания "Свердлов" в град Дзержинск е крупен производител на взривни вещества за военни и промишлени цели, както и на боеприпаси от различни видове.

Мениджърът на военния завод е заподозрян за "мошеничество в особено голям размер", свързано с договор за доставка на боеприпаси, съобщава "Коммерсант".

Медията посочва, че срещу Шумский са подадавани няколко сигнала от депутата от Държавната дума Дмитрий Кузнецов от партията "Справедлива Русия".

В един от тях Кузнецов е поискал от прокуратурата да провери "износа от завода на взривни вещества с двойна употреба, които може да се използват за военни цели, към България, Сърбия, Англия и Кипър".

Кузнецов обвинява ръководни кадри от завода в това, че са се занимавали с престъпна дейност. Посредниците в доставките на взривни вещества включително към държави от НАТО, според него, са компании, регистрирани в Кипър и Швейцария, оглавявани от австрийски гражданин.

В друг свой сигнал депутатът е поискал да се провери недовършена прокурорска проверка срещу схема за източване на пари от завода през формални фирми-посредници, които са завишавали цените на продукцията и в замяна на това са връщали част от надвзетите суми за лично облагодетелстване на ръководителите на компанията. Проверката е започнала още през 2019 г., но не е стигнала до обвинение.

До момента все още няма по-подробна информация от страна на руската прокуратура.

Шумский е директор на завода "Свердлов" от май 2020 г. През 2022 г. отново е преназначен за ръководител на компанията след конкурс.

В Telegram депутатът Дмитрий Кузнецов описва ареста срещу него като "самопрочистване на държавата".

"Сега е настанало такова време, че всички чиновници са длъжни да се грижат за интересите на народа и страната. Още повече - ако длъжноснтите лица отговарят за стратегически важно предприятие. Това даже не е корупция, това е предателство на държавата в такъв труден момент", пише Кузнецов в своя канал.

Новината идва на фона на успешната украинска контраофанзива, която успя да възвърне значителна част от окупираните от руската армия територии в Харковската област. В същото време множество източници - включително руски - съобщават за сериозни проблеми със снабдяването, подготовката и мотивацията на руските войници на фронта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024