Директорът на НФ "Култура" е глобен с 2000 лв., след като взел хонорари по проекти, одобрени от Фонда Снимка: © Личен архив

Директорът на Национален фонд "Култура" Сава Драгунчев е глобен заради два случая на конфликт на интереси, при които е получил хонорари по проекти, одобрени от фонда. Това съобщава изданието "Клуб Z", като се позовава на заключението на проверка, извършена от Министерството на културата.

На Драгунчев му е наложена глоба в размер на 2000 лв. по антикорупциония закон (ЗПКОНПИ), става ясно от заповед на министъра на култура. Тя е издадена в края на месец юли тази година, но за случая се разбира едва сега.

Директорът на Фонд "Култура" има две провинения. Първото е свързано с неговото участие в Международния куклен фестивал "Златният делфин" във Варна. През юни 2022 г., докато все още не заема ръководния пост, той получава покана да бъде председател на журито.

След като застава начело на фонда, той подписва договор за финансиране със Сдружение с нестопанска цел "Златният делфин" по програма "Мобилност" и впоследствие председателства журито на фестивала. За този си ангажимент той получава хонорар от 2000 лв, който му е бил изплатен на 6 октомври.

Вторият случай за конфликт на интереси е свързан с неговото участие като актьор и преводач в проект, одобрен от Националния фонд. Става дума за "Декалог на тревогата" на Театрална работилница "Сфумато" по проведена през 2022 г. програма.

"Сфумато" и НФ "Култура" сключват договор за финансова подкрепа на 26 юли, а няколко месеца по-късно на 1 ноември Драгунчев се намира в договорни отношения с работилницата. Той трябва да извърши консекутивен превод на български език от различни езици и да участва в репетиции и четири представления. Общата стойност на договорената сума е в размер на 5500 лв.

Средствата, които Драгунчев е взел, се равняват на 5170 лв след удържаните данъци и са изплатени, след като той вече е ръководител на Фонда. В писмо директорката на "Сфумато" Маргарита Младенова уточнява, че участието на Драгунчев в проекта е договорено още през 2021 г., а средствата, които са му изплатени, не са част от държавното финансиране.

Директорът на НФ "Култура" също отрича да е имало конфликт на интереси, тъй като по думите му е поел въпросните ангажименти преди да бъде назначен на ръководния пост. Разследващата комисия обаче заключи друго и го глоби съгласно антикорупционния закон.

Драгунчев заема длъжността на изпълнителен директор на Фонда от юли 2022 г., като е временно назначен на нея след решение на управителния съвет. Той е избран за ръководител на организацията до приключването на продецура по избор на нов постоянен директор. Предишният такъв - д-р Мирена Станева - подаде оставката си през февруари 2022 г.

В биографичната справка за Драгунчев се казва, че той е доктор по театрознание и театрално изкуство. Завършил е актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. Има магистратура по английска филология от Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и по международни политически отношения и сигурност, и по макроикономика.

Той е и един от кандидатите в конкурса на директор на Народния театър, който беше спечелен от режисьора Васил Василев през 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024
Бизнес

Дейвид Бекъм стана посланик на AliExpress, докато ЕС разследва китайския онлайн гигант

Футболистът Дейвид Бекъм е новото лице на гиганта за онлайн търговия AliExpress

16:43 - 27.05.2024