Директорът на НФ "Култура" е глобен с 2000 лв., след като взел хонорари по проекти, одобрени от Фонда Снимка: © Личен архив

Директорът на Национален фонд "Култура" Сава Драгунчев е глобен заради два случая на конфликт на интереси, при които е получил хонорари по проекти, одобрени от фонда. Това съобщава изданието "Клуб Z", като се позовава на заключението на проверка, извършена от Министерството на културата.

На Драгунчев му е наложена глоба в размер на 2000 лв. по антикорупциония закон (ЗПКОНПИ), става ясно от заповед на министъра на култура. Тя е издадена в края на месец юли тази година, но за случая се разбира едва сега.

Директорът на Фонд "Култура" има две провинения. Първото е свързано с неговото участие в Международния куклен фестивал "Златният делфин" във Варна. През юни 2022 г., докато все още не заема ръководния пост, той получава покана да бъде председател на журито.

След като застава начело на фонда, той подписва договор за финансиране със Сдружение с нестопанска цел "Златният делфин" по програма "Мобилност" и впоследствие председателства журито на фестивала. За този си ангажимент той получава хонорар от 2000 лв, който му е бил изплатен на 6 октомври.

Вторият случай за конфликт на интереси е свързан с неговото участие като актьор и преводач в проект, одобрен от Националния фонд. Става дума за "Декалог на тревогата" на Театрална работилница "Сфумато" по проведена през 2022 г. програма.

"Сфумато" и НФ "Култура" сключват договор за финансова подкрепа на 26 юли, а няколко месеца по-късно на 1 ноември Драгунчев се намира в договорни отношения с работилницата. Той трябва да извърши консекутивен превод на български език от различни езици и да участва в репетиции и четири представления. Общата стойност на договорената сума е в размер на 5500 лв.

Средствата, които Драгунчев е взел, се равняват на 5170 лв след удържаните данъци и са изплатени, след като той вече е ръководител на Фонда. В писмо директорката на "Сфумато" Маргарита Младенова уточнява, че участието на Драгунчев в проекта е договорено още през 2021 г., а средствата, които са му изплатени, не са част от държавното финансиране.

Директорът на НФ "Култура" също отрича да е имало конфликт на интереси, тъй като по думите му е поел въпросните ангажименти преди да бъде назначен на ръководния пост. Разследващата комисия обаче заключи друго и го глоби съгласно антикорупционния закон.

Драгунчев заема длъжността на изпълнителен директор на Фонда от юли 2022 г., като е временно назначен на нея след решение на управителния съвет. Той е избран за ръководител на организацията до приключването на продецура по избор на нов постоянен директор. Предишният такъв - д-р Мирена Станева - подаде оставката си през февруари 2022 г.

В биографичната справка за Драгунчев се казва, че той е доктор по театрознание и театрално изкуство. Завършил е актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. Има магистратура по английска филология от Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и по международни политически отношения и сигурност, и по макроикономика.

Той е и един от кандидатите в конкурса на директор на Народния театър, който беше спечелен от режисьора Васил Василев през 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023