Снимка: © ГДБОП

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов е подал оставка часове след акцията на "Вътрешна сигурност" срещу висши служители на службата за борба с организираната престъпност. 

"Днешният случай провокира решението ми да се оттегля от заемания пост и да поема отговорността за случилото се. Смятам, че това е морален и логичен акт", пише Спиридонов в съобщение, с което анонсира, че напуска ръководния пост в ГДБОП.

Оставка е подал и зам.-главният секретар на МВР Георги Абаджиев. 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов е приел оставките им и ги е освободил от длъжност.

"Поздравявам МВР и прокуратурата за тази операция, защото ние винаги сме казвали, че трябва нашата къщичка да е чиста. Така че приемаш оставките, предлагаш ново ръководство и продължавате напред. Безкомпромисно към всички", казва премиерът Бойко Борисов по време на среща с вътрешния министър Младен Маринов.

В петък главният прокурор Иван Гешев обяви, че началникът на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков е арестуван при приемане на подкуп. Още двама души от МВР са задържани за 24 часа след операцията, проведена от Специализираната прокуратура и "Вътрешна сигурност" на МВР. 

Задържаните са заподозрени за осъществяване на "чадър" над групировки за трафик на наркотици в България и извън страната. Организацията, в която се предполага, че участват специализираните полицаи, се е занимавала с подкупи, логистика и помощ на трафиканти. 

Гешев коментира, че познавал арестувания началник още от 90-те години, когато той е работил в столично полицейско управление по същата линия на противодействие срещу наркоразпространението. "Във всяко стадо има мърша", беше коментарът на главния прокурор, който добави, че е потресен и разочарован от поведението на задържаните антимафиоти. 

Оставката на Ивайло Спиридонов е сериозно сътресение в системата на МВР - той е един от дългогодишните ръководни кадри в полицията. Работил е с Бойко Борисов още от времето, в което той беше главен секретар на МВР. Спиридонов беше ръководител на отдел "Криминална полиция" в СДВР, временно стана директор на столичната служба, а Младен Маринов го замести на поста, когато той беше преназначен в ГД "Национална полиция" през лятото на 2014. 

През февруари 2015 г. Ивайло Спиридонов беше посочен за директор на ГД "Борба с организираната престъпност" в мандата на бившия вътрешен министър Веселин Вучков (в кабинета "Борисов 2"). В следващите години името на шефа на ГДБОП се спрягаше за евентуален главен секретар на МВР. 

Зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев заемаше тази длъжност от май 2015 г., когато начело на професионалното ръководство на полицията застана Георги Костов. Арабаджиев има опит като разузнавач в "Икономичека полиция" на СДВР, бил е зам.-директор на "Криминална полиция".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство