Снимка: © ГДБОП

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов е подал оставка часове след акцията на "Вътрешна сигурност" срещу висши служители на службата за борба с организираната престъпност.

"Днешният случай провокира решението ми да се оттегля от заемания пост и да поема отговорността за случилото се. Смятам, че това е морален и логичен акт", пише Спиридонов в съобщение, с което анонсира, че напуска ръководния пост в ГДБОП.

Оставка е подал и зам.-главният секретар на МВР Георги Абаджиев.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов е приел оставките им и ги е освободил от длъжност.

"Поздравявам МВР и прокуратурата за тази операция, защото ние винаги сме казвали, че трябва нашата къщичка да е чиста. Така че приемаш оставките, предлагаш ново ръководство и продължавате напред. Безкомпромисно към всички", казва премиерът Бойко Борисов по време на среща с вътрешния министър Младен Маринов.

В петък главният прокурор Иван Гешев обяви, че началникът на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков е арестуван при приемане на подкуп. Още двама души от МВР са задържани за 24 часа след операцията, проведена от Специализираната прокуратура и "Вътрешна сигурност" на МВР.

Задържаните са заподозрени за осъществяване на "чадър" над групировки за трафик на наркотици в България и извън страната. Организацията, в която се предполага, че участват специализираните полицаи, се е занимавала с подкупи, логистика и помощ на трафиканти.

Гешев коментира, че познавал арестувания началник още от 90-те години, когато той е работил в столично полицейско управление по същата линия на противодействие срещу наркоразпространението. "Във всяко стадо има мърша", беше коментарът на главния прокурор, който добави, че е потресен и разочарован от поведението на задържаните антимафиоти.

Оставката на Ивайло Спиридонов е сериозно сътресение в системата на МВР - той е един от дългогодишните ръководни кадри в полицията. Работил е с Бойко Борисов още от времето, в което той беше главен секретар на МВР. Спиридонов беше ръководител на отдел "Криминална полиция" в СДВР, временно стана директор на столичната служба, а Младен Маринов го замести на поста, когато той беше преназначен в ГД "Национална полиция" през лятото на 2014.

През февруари 2015 г. Ивайло Спиридонов беше посочен за директор на ГД "Борба с организираната престъпност" в мандата на бившия вътрешен министър Веселин Вучков (в кабинета "Борисов 2"). В следващите години името на шефа на ГДБОП се спрягаше за евентуален главен секретар на МВР.

Зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев заемаше тази длъжност от май 2015 г., когато начело на професионалното ръководство на полицията застана Георги Костов. Арабаджиев има опит като разузнавач в "Икономичека полиция" на СДВР, бил е зам.-директор на "Криминална полиция".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас