Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов подаде оставка Снимка: © ГДБОП

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов е подал оставка часове след акцията на "Вътрешна сигурност" срещу висши служители на службата за борба с организираната престъпност.

"Днешният случай провокира решението ми да се оттегля от заемания пост и да поема отговорността за случилото се. Смятам, че това е морален и логичен акт", пише Спиридонов в съобщение, с което анонсира, че напуска ръководния пост в ГДБОП.

Оставка е подал и зам.-главният секретар на МВР Георги Абаджиев.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов е приел оставките им и ги е освободил от длъжност.

"Поздравявам МВР и прокуратурата за тази операция, защото ние винаги сме казвали, че трябва нашата къщичка да е чиста. Така че приемаш оставките, предлагаш ново ръководство и продължавате напред. Безкомпромисно към всички", казва премиерът Бойко Борисов по време на среща с вътрешния министър Младен Маринов.

В петък главният прокурор Иван Гешев обяви, че началникът на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков е арестуван при приемане на подкуп. Още двама души от МВР са задържани за 24 часа след операцията, проведена от Специализираната прокуратура и "Вътрешна сигурност" на МВР.

Задържаните са заподозрени за осъществяване на "чадър" над групировки за трафик на наркотици в България и извън страната. Организацията, в която се предполага, че участват специализираните полицаи, се е занимавала с подкупи, логистика и помощ на трафиканти.

Гешев коментира, че познавал арестувания началник още от 90-те години, когато той е работил в столично полицейско управление по същата линия на противодействие срещу наркоразпространението. "Във всяко стадо има мърша", беше коментарът на главния прокурор, който добави, че е потресен и разочарован от поведението на задържаните антимафиоти.

Оставката на Ивайло Спиридонов е сериозно сътресение в системата на МВР - той е един от дългогодишните ръководни кадри в полицията. Работил е с Бойко Борисов още от времето, в което той беше главен секретар на МВР. Спиридонов беше ръководител на отдел "Криминална полиция" в СДВР, временно стана директор на столичната служба, а Младен Маринов го замести на поста, когато той беше преназначен в ГД "Национална полиция" през лятото на 2014.

През февруари 2015 г. Ивайло Спиридонов беше посочен за директор на ГД "Борба с организираната престъпност" в мандата на бившия вътрешен министър Веселин Вучков (в кабинета "Борисов 2"). В следващите години името на шефа на ГДБОП се спрягаше за евентуален главен секретар на МВР.

Зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев заемаше тази длъжност от май 2015 г., когато начело на професионалното ръководство на полицията застана Георги Костов. Арабаджиев има опит като разузнавач в "Икономичека полиция" на СДВР, бил е зам.-директор на "Криминална полиция".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023