Директорът на Народния подава жалба срещу Минеков, актьори пишат на президента

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев е решил да внесе жалба срещу служебния министър на културата Велислав Минеков пред Комисията за защита от дискриминация. Паралелно с това актьори от театъра написаха отворено писмо до президента, в което казват че Минеков уронва престижа на театъра.

Очевидно, че повод и за двете е последното интервю на служебния министър на културата пред bTV, в което министърът критикува Василев и намеква за злоупотреби с бюджета на театъра. В предаването "Лице в лице" Минеков говори и за зависимости от политически обвързани служители, както и за "шпиономания" в Народния. Всичко това са следствия от скандала между Александър Морфов и бившия PR на ДПС Велислава Кръстева.

"След поредната атака на служебния министър на културата срещу Народен театър "Иван Вазов", неговия екип и автономия взех своето решение. Възложих на юристи и те вече работят по моя жалба пред Комисията за защита от дискриминация за това недопустимо поведение и действия. Следващата седмица ще бъде образувано делото", пише Василев в профила си във Facebook.

За 118 г. над Народен театър "Иван Вазов" нееднократно са правени опити за упражняване на политически натиск и винаги е било безуспешно. И днес няма да бъде по-различно", казва още той.

В интервюто си от вторник Велислав Минеков заяви, че е предупредил Василев още през лятото на 2022 г., че назначенията в администрацията му носят риск за театъра и намекна, че има финансови проблеми, а бюджетът се е превърнал в "пирамида".

"Двете госпожички по-ценни ли са от Явор Гърдев, Захари Карабашлиев и Александър Морфов? Когато загубиш тези три имена, печалбата на театъра няма да е същата. Абсолютно безсмислено е да воюваш с хора, които са с грандиозна кариера", коментира още Минеков.

49 са актьорите, подписали писмото до президента. Тонът на позицията е сходен с аргументите на Василев. Това е втора подписка на актьорите в подкрепа на Василев. Преди няколко седмици 70 човека от Народния театър се бяха подписала в негова подкрепа.

„Изразяваме дълбокото си възмущение от раздухването на конфликта в медийното пространство чрез разпространяване на полуистини, слухове и лъжи, които се представят от министър Минеков в неговите публични изяви. Можем да цитираме дълга поредица от изявления, в които Народният театър е определян като „блато“ и „пирамида“, артистите като жертви на „шпиономания, външен натиск и страх“, целящи подкрепа на директора и т.н.“, пишат артистите в писмото.

Минеков обвини директора на Народния театър в зависимости и "шпиономания"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024