Минеков обвини директора на Народния театър в зависимости и "шпиономания"

Министърът на културата Велислав Минеков атакува директора на Народния театър Васил Василев, като го обвини в зависимости, влошаване на финансовото състояние на културния институт и създаване на дълготраен конфликт между работещите артисти и творци.

Обвиненията му дойдоха малко след като Василев даде интервю за "Дневник", в което твърди, че проблемите след конфликта между режисьора Александър Морфов и PR-а Велислава Кръстева вече "не съществуват".

  • Директорът този път обвързва причините за скандала с друга политическа нишка - войната в Украйна и решението му да привлече към Народния театър руски творци-дисиденти.

Минеков отхвърли тази версия и посочи конкретно Велислава Кръстева и назначената за главен секретар на Народния театър Красимира Стефова като хора, от които Василев е "крайно зависим".

Той описа и атмосфера на "пълна шпиономания" и опасения заради "подготовка за репресии" в театъра вследствие на публичния скандал около Морфов и Кръстева.

"Той не може да ги освободи, защото и двете госпожи знаят много. Една част от това знание вече го имам и аз. Ако посегне към тях, нещата може да се развият изключително сложно. Твърде много са хората, които са били помолени да напуснат и са получили са обезщетение. Освен това много бързо пенсиониране на артисти с големи имена, което са допълнителни обезщетения. А бюджетът на театъра е в много тежко състояние и постепенно се превръща в пирамида", обяви служебният министър в интервю за "Лице в лице".

По думите му - около 15 души са били поканени да напуснат театъра от началото на мандата на Василев, а междувременно са назначени нови хора, сред които "изключително съмнителни лица". Той обаче не даде повече подробности, а заяви, че през следващия месец "ще сподели всичко" по проверката.

Велислав Минеков обяви, че Народният театър е "обречен на печалба" независимо кой е директорът му, но част от тези приходи се преразпределя към останалите културни институти в страната - намаляването му "ги лишава от това малко нищо, което можеше да бъде подадено навън от театъра", каза той.

Министърът на културата твърди още, че още през юни предупредил Василев за "риска", който би последвал заради новите му назначения (по това време служебният кабинет все още не съществуваше).

Конфликтът между Морфов и Кръстева заради появата ѝ рамо до рамо с Ахмед Доган провокира оставката на Захари Карабашлиев като писател на театъра и до заявеното (но отложено) намерение на Явор Гърдев също да напусне.

"Двете госпожички по-ценни ли са от Явор Гърдев, Захари Карабашлиев и Александър Морфов? Когато загубиш тези три имена, печалбата на театъра няма да е същата. Абсолютно безсмислено е да воюваш с хора, които са с грандиозна кариера", коментира още Минеков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023