Снимка: © Булевард България

Ако броят на новите случаи на Covid-19 продължава да расте, може да се наложи част от противоепидемичните ограничения да се завърнат, каза изпълнителния директор на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов пред БНТ.

Той визира най-вече евентуалното повторно затваряне на нощните заведения поради липсата на спазване на предпазни мерки от посетителите им:

"Там се събират предимно млади хора, но тези млади хора, когато се приберат вкъщи контактуват вече с не толкова млади хора, така че може би това ще бъде нещо, което ще трябва да се спря. Разбира се, дано не се налага, защото на никого няма да му е приятно връщането на такива мерки, но в края на краищата пак говорим за това какво ще стане с нашата здравеопазна система и дали ще имаме възможност да приемем всички болни," заяви той. 

Според него покачването на броя на заразените се дължи на това, че след 15 юни на всички ни се е искало епидемията да е преминала, но "за съжаление, вирусът продължава да върлува."

В момента в "Пирогов" са приети 29 души с коронавирус, докато по време на пик са стигали до 52: "Бавно, но славно вървим отново към тези цифри, за съжаление," предупреди Балтов. Все пак той успокои, че от намиращите се в лечебното заведение болни в момента няма интубирани, като само на няколко се подава кислород. 

По негови изчисления, ако се стигне до прием на общо над 100 човека за един ден в болниците в страната, ситуацията би станала много тежка за здравната система. 

Директорът на "Пирогов" напомни, че всички болници би трябвало да лекуват пациенти с Covid-19, но в момента голяма част от частните са се оттеглили. 

Прочети